Jedan od najvećih napada u istoriji: "Procurelo" više od 200 miliona naloga

U jednom od najvećih slučajeva curenja podataka u istoriji, više od 23.000 baza podataka postalo je javno dostupno, objavilo je Odeljenje Hrvatske akademske i istraživacke mreže (CARNET), Nacionalni CERT.

Tehnopolis

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.11.2020.

16:36

Jedan od najvećih napada u istoriji:
Foto: Getty Images, Patrick Lux / Stringer

Za kolekciju baza se veruje da je potekla sa privatnog hakerskog foruma Cit0Day.in kojeg mnogi napadači koriste kako bi prikupili što veći broj korisničkih imena, adresa elektronske pošte i čak lozinki u obliku čistog teksta. Sama kolekcija sastoji se od više od 226 miliona jedinstvenih korisničkih naloga.

"Međutim, kolekcija baza koja je prethodno bila dostupna isključivo pretplatnicima navedene usluge postala je javna i mogla se slobodno preuzeti svega nekoliko sati, ali i to je bilo dovoljno da baza krene u opticaj i počela se deliti putem privatnih Telegram i Discord kanala", navodi se u saopštenju, preneo je hrvatski portal Index.

Važno je, navodi se, istaći da se određeni broj lozinki nalazi u čistom tekstualnom obliku i one nisu ni na koji način zaštićene, pa ih je moguće veoma jednostavno iskoristiti.

CARNET-ov Nacionalni CERT je analizom utvrdio da je u navedenoj bazi više od 47.000 korisničkih naloga čiji domen završava na .hr, od kojih je za čak više od 24.000 korisnika lozinka dostupna u čistom tekstualnom obliku.

"Napadači koristeći izložene korisničke podatke mogu izvoditi dalje napade, a šteta može biti značajna. Stoga je veoma važno da se u najkraćem roku svi korisnički podaci zaštite prema uputstvima Nacionalnog CERT-a", upozoreno je u saopštenju.

Najavljeno je da će Nacionalni CERT vlasnicima pogođenih korisničkih naloga poslati obaveštenje o kompromitaciji s uputstvom kako da zaštite svoj korisnički nalog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: