Snapchat objavio totalni rat konkurenciji: Za viralan video nude novac

Viralna slava pravi je mamac za sve one koji stvaraju sadržaj na internetu, a Snapchat se sad nada da je pronašao idealan način podsticanja ljudi da upravo na njihovoj platformi objavljuju fotografije i video-zapise - korisnicima nude udeo u dnevnoj nagradi od čak milion dolara.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2020.

09:54

Snapchat objavio totalni rat konkurenciji: Za viralan video nude novac
Foto: Getty Images, Carl Court / Staff

Kako piše "The Guardian", ta aplikacija za razmenu poruka trebalo bi da počne da plaća svojim korisnicima za njihove "najviralnije" snimke - tim potezom Snapchat pokušava da spreči potencijalni egzodus na konkurentski i sve popularniji TikTok.

Novi sadržaj, nazvan Spotlight, najavljen je kao velika promena u načinu na koji korisnici Snapchata pronalaze sadržaj na platformi - tako će ova firma za društvene medije deliti svoj prihod sa svim svojim korisnicima, umesto da se fokusira na samo vrlo uzak izbor najpoznatijih kreatora sadržaja, što je dosad uglavnom i bila praksa.

"Spotlight će na jednom mestu prikazati najzabavnije fotografije iz Snapchatove zajednice, a s vremenom će se prilagoditi svakom snapchatteru na temelju njihovih preferencija i omiljenih stavki. Kako bismo proslavili i nagradili kreativnost Snapchat korisnika, svakodnevno ćemo distribuirati više od milion dolara snapchatterima koji stvaraju vrhunske Snapove i to ćemo raditi barem do kraja godine", navodi se u saopštenju kompanije. Kompanija je osmislila novi sadržaj nakon što su shvatili da video-zapisi stvoreni Snapchat kamerom redovno postaju viralni na drugim platformama poput TikToka i YouTubea, jer su kreatori istih imali vrlo malo mogućnosti za povećanje svoje publike na samom Snapchatu.

Platforme poput Twitcha i YouTubea imaju ugovore o podeli prihoda s vrhunskim kreatorima, ali sve one od svojih popularnih korisnika prvo zahtevaju određen nivo viralne slave. Snapchat umesto toga obećava da će svaki video koji postane viralan - u početku je dovoljno imati oko 100.000 pregleda dnevno - dobiti svoj deo kolača.

Korisnici željni slave i novca moraju da objavljuju video-zapise isključivo u Spotlightu, ali prema unapred zadatim uslovima - naime, njihovi profili neće biti javno vidljivi kad "uploaduju" sadržaj, a ta anonimnost omogućuje i Snapchatu da promoviše svoj feed kao meritokratiju - tačnije, nečija prethodna slava na platformi u ovom slučaju neće se uopšte računati. Takođe, na video-zapise koje korisnici vide u svom Spotlight feedu neće moći da utiču osobe koje oni sami prate na platformi, a nova objava nekoga s milionima sledbenika suočiće se s istim preprekama kao i prvi video-zapis novog korisnika - u lovu na viralnu slavu svi će biti ravnopravni.

Kompanija se nada da će ovakvim pristupom sprečiti već poznate korisnike u napadanju osrednjosti, ali i podstaći "obične" ljude da proizvode što zabavnije video-zapise.

A pre nego što korisnici uopšte završe u Spotlight feedu, njihov sadržaj moraće da prođe proveru ljudskih moderatora - osim što će kategorizovati zapise, oni će se pobrinuti i da sadržaj odgovara smernicama firme - na primer, zabranjeni su kršenje autorskih prava, maloletnička konzumacija alkohola ili objavljivanje političkog sadržaja.

Uprkos jakoj konkurenciji TikToka i Instagrama, Snapchat je i dalje jedna od najvećih svetskih aplikacija za društvene medije. Prema najnovijem tromesečnom izveštaju, Snap ima 249 miliona dnevnih korisnika, sa 18 odsto rasta na godišnjem nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: