Top 10 najgorih lozinki za 2020. godinu: Da li je vaša među njima?

Kompanija Nordpass je analizirala više od 275 miliona lozinki koje su bile izložene javnosti nakon hakerskih napada. Od toga su napravili listu 10 onih koje su najčešće, pa bi, zbog sigurnosti, bilo dobro da proverite da i vaša nije među njima.

Tehnopolis

Izvor: B92, PC Gamer

Četvrtak, 19.11.2020.

15:53

Top 10 najgorih lozinki za 2020. godinu: Da li je vaša među njima?
Foto: depositphotos/pn_photo

Više od polovine "procurelih" lozinki ponavljalo se od nekoliko desetina do nekoliko miliona puta, odnosno 56%. Sa druge strane, samo 44% lozinki bilo je unikatno, odnosno nisu se nigde ponavljale.

Većina lozinki sa liste Top 10, isto tako, bilo je veoma lako otkriti običnim nagađanjem, a samo je "picture1" bila nešto tvrđi orah - morala je da bude otkrivene tzv. brute force metodom.

Iz Nordpass-a su savetovali sve korisnike interneta da ne koriste šablone ili dugmiće koji se nalaze blizu na tastaturi. Mi bismo dodali i da se zaista nadamo da niste koristili jednu od ovih šifara za bilo šta, a ako jeste, da ćete je promeniti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: