Sve ima svoju cenu

Sve ima svoju cenu, pa tako i putovanja u svemir. U vremenu kada se tehnologija vrtoglavo razvija "dok trepnemo", Ilon Mask, osnivač SpaceX kompanije, želi da cenu svemirskih putovanja smanji sa 152 miliona dolara, koliko tvrdi da sada košta, na samo dva miliona.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty Images/Maja Hitij
Foto: Getty Images/Maja Hitij

Mask i čipovanje mozga: Da li nam se bliže "nadljudske sposobnosti"?

Mask kratko i jasno o Bilu Gejtsu: "On nema pojma"

Njegovi planovi za ovo spuštanje cene uključuju Starship letelicu u koju može stati oko 100 putnika, a koja bi mogla da se koristi nekoliko puta, prenosi portal Space.

Mask je, naravno, pojasnio svoju računio, rekavši da bi bilo potrebno oko 900.000 dolara za gorivo i još oko 1.1 milion za dodatne troškove leta. Ovako bi, smatra on, svemirska putovanja koja organizuje SpaceX bila primamljiva i za agencija kao što je NASA.

Iako je ovo dobra zamisao, i čini se kao da tu postoji nešto što bi zaista moglo da se realizuje, ipak je potrebno napraviti još neke preduslove. Na primer, kako bi se ispunila Maskova želja da šalje ljude na Mars, neophodno je obezbediti sigurnost na putu, kao i bazu u kojoj bi ljudi tamo boravili.

Ovo je, naravno, za sada samo još jedna od Maskovih ambicioznih izjava. Ekscentrični tehnološki mogul često obaveštava javnost o svojim planovima, koji se nekada ostvare, nekada ne. Na koju će stranu novčić pasti ovoga puta, ostaje nam samo da sačekamo i vidimo.

strana 1 od 51 idi na stranu