Sve ima svoju cenu

Sve ima svoju cenu, pa tako i putovanja u svemir. U vremenu kada se tehnologija vrtoglavo razvija "dok trepnemo", Ilon Mask, osnivač SpaceX kompanije, želi da cenu svemirskih putovanja smanji sa 152 miliona dolara, koliko tvrdi da sada košta, na samo dva miliona.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 19.11.2020.

14:22

Sve ima svoju cenu
Foto: Getty Images/Maja Hitij

Njegovi planovi za ovo spuštanje cene uključuju Starship letelicu u koju može stati oko 100 putnika, a koja bi mogla da se koristi nekoliko puta, prenosi portal Space.

Mask je, naravno, pojasnio svoju računio, rekavši da bi bilo potrebno oko 900.000 dolara za gorivo i još oko 1.1 milion za dodatne troškove leta. Ovako bi, smatra on, svemirska putovanja koja organizuje SpaceX bila primamljiva i za agencija kao što je NASA.

Iako je ovo dobra zamisao, i čini se kao da tu postoji nešto što bi zaista moglo da se realizuje, ipak je potrebno napraviti još neke preduslove. Na primer, kako bi se ispunila Maskova želja da šalje ljude na Mars, neophodno je obezbediti sigurnost na putu, kao i bazu u kojoj bi ljudi tamo boravili.

Ovo je, naravno, za sada samo još jedna od Maskovih ambicioznih izjava. Ekscentrični tehnološki mogul često obaveštava javnost o svojim planovima, koji se nekada ostvare, nekada ne. Na koju će stranu novčić pasti ovoga puta, ostaje nam samo da sačekamo i vidimo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: