O životu i smrti ne smeju da odlučuju oni: "Doneti pravila pre nego što stignu na ratište"

Roboti i veštačka inteligencija već godinama ljudima uzimaju poslove, ali mnogi su u strahu da bi uskoro mogli i da odlučuju o našim životima.

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphotos/luislouro
Foto: depositphotos/luislouro

Vojske širom sveta već koriste različite oblike robota i veštačke inteligencije u ratovima, što se pokazalo izuzetno uspešnim ako govorimo o bojnom polju. Međutim, do sada (bar koliko znamo) ljudi su ipak morali da daju instrukcije tehnologiji, ma koliko savršena ona bila.

Ipak, u budućnosti to bi moglo da se promeni. Iza zatvorenih vrata vojnih objekata u SAD, Rusiji i Izraelu, upozoravaju stručnjaci, već godinama se razvijaju autonomni oružani sistemi, prenosi Zimo.

Na njihovu opasnost upozoravaju brojni naučnici koji su čak i pokrenuli potpisivanje peticije sa ciljem zabrane "robota ubica", a na isti problem upozorio je i austrijski šef diplomatije Aleksander Šalenberg.

On je naglasio važnost postavljanja etičkih okvira za upotrebu moderne tehnologije, odnosno načina na koji bi se roboti i veštačka inteligencija koristili na bojnim poljima nekih budućih ratova.

Kako smatra, ne sme se dopustiti da AI odlučuje koga će napasti, tj. koga će ubiti. Odluku o životu ili smrti trebalo bi da donese osoba sa potpunim moralno-etičkim razumevanjem, a ne algoritam sa jedinicama i nulama, piše DW. Posebno je važno da se ta pravila donesu što pre, i dok ne bude prekasno.

"Moramo da postavimo pravila pre nego što roboti ubice stignu na ratišta širom naše planete", komentarisao je za nemačke medije.

Sledeće godine, zato, biće organizovana konferencija u Beču sa ciljem donošenja međunarodne konvencije o upotrebi veštačke inteligencije na ratištima, u čemu bi trebalo da učestvuju predstavnici država, naučnici, ali i civilne organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 51 idi na stranu