Starlink dobija konkurenciju: Rusi staju na crtu Masku

Starlink Ilona Maska, satelitski sistem za obezbeđivanje interneta na teško dostupnim područjima, uskoro bi mogao da dobije konkurenciju. I to ni manje ni više, nego iz Rusije.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 03.11.2020.

09:48

Starlink dobija konkurenciju: Rusi staju na crtu Masku
Foto: depositphotos/alexlmx

Dizajnerski zavod pete generacije, deo tehnološkog parka u Novosibirsku, ima u planu lansiranje male grupe satelita koji bi doprineli radu Interneta stvari (IoT), odnosno sistemu pametnih uređaja koji su povezani putem interneta, a koji može da uključuje bilo šta - od tostera do automobila.

"Imamo u planu lansiranje satelita za uspostavljanje komunikacije u M2M segmentu (machine-to-machine)", poručili su iz zavoda, mada nisu rekli i kada će se to tačno desiti.

Modul koji bi trebalo da testira mogućnosti uspostavljanja ovakve komunikacije, Norbi, već je u svemiru, a lansiran je iz Plesetska 28. septembra. On neće biti deo grupe planiranih satelita, već služi samo za test, rekli su ruski naučnici.

Veliki projekat "Pete generacije" predstavljaće, zapravo, velika CubeSat platforma koja će sadržati čitav set neophodnih podsistema za obezbeđivanje interneta. Kako će funkcionisati i kakav će biti ovaj sistem u poređenju sa Starlinkom, moraćemo da sačekamo kako bismo se uverili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: