Zombi-baterije: Opasnost od požara i eksplozija

Ne bi trebalo da mešate baterije iz mobilnih telefona i drugih uređaja sa običnim otpadom, upozorili su iz Asocijacije službi za zaštitu okoline (ESA). Takve, takozvane zombi-baterije mogu da budu zdrobljene i probušene, pa lako da eksplodiraju da se zapale.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 28.10.2020.

12:37

Zombi-baterije: Opasnost od požara i eksplozija
Foto: depositphotos/Mehaniq

Samo tokom jednogodišnjeg perioda od 2019. do 2020. godine u Velikoj Britaniji je eksplodiranje baterija uzrokovalo najmanje 250 požara, tvrde iz ove Asocijacije. Šteta nastala takvim požarima je velika - osim finansijske štete, ugroženi su i ljudski životi, a izuzetno je teško i vatrogasnim službama.

Stvaran broj požara izazvan takvim baterijama verovatno je mnogo veći, jer se često en pronađe uzrok, a upravo bi tu mogao da leži odgovor. ESA je u Velikoj Britaniji pokrenula kampanju nazvanu "Take Charge", čiji je cilj da se osvesti javnost o ovom problemu.

"Nažalost, većina baterija trenutno se baca u običan otpad i nisu propisno reciklirane", rekao je izvršni direktor ESA Džejkom Hejler.

Koliko ima baterija koje se pravilno ne recikliraju, teško je reći, ali pretpostavlja se da ih je oko 55% samo u velikoj Britaniji. Ovo upozorenje, naravno, ne važi samo za tu zemlju, već je univerzalno - trebalo bi da razmislimo na koji način odlažemo elektronski otpad, i koliku štetu nepravilno rukovanje može da izazove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: