Starlink sve bliži cilju: Internet iz svemira spreman za test

Ilon Mask sve je bliži cilju da iz svemira šalje brzi internet na Zemlju.

Tehnopolis

Izvor: B92, Ars Technica

Četvrtak, 08.10.2020.

12:27

Starlink sve bliži cilju: Internet iz svemira spreman za test
Foto: GettyImages/Saul Martinez

SpaceX je, naime, uspešno lansirao još 60 Starlink satelita, pa ih sada ima više od 700 u svemiru. Mask je rekao da je ovo dovoljan broj za javnu beta verziju superbrzog interneta.

"Jednom kada ovi sateliti dođu na željene pozicije, moći ćemo da pokrenemo javnu beta verziju na severu SAD i, nadamo se, na jugu Kanade", napisao je Mask na društvenoj mreži Twitter.

Mada nije tačno rekao kada će letelice doći do tih željenih pozicija, astrofizičar Džonatan Mekdovel iz Smitsonijana je za portal Ars Technica rekao da se to možda neće desiti sve do februara 2021. godine.

Veoma ograničeno beta testiranje Starlink superbrzog interneta sprovedeno je u Vašingtonu u septembru, ali su mogle da ga koriste samo vojska i hitne službe.

Krajnji cilj Starlinka je da oko 42.000 satelita bude iznad Zemlje, i da oni formiraju širokopojasni internet velike brzine, šaljući ga na udaljene lokacije na kojima je teško dobiti pokrivenost. Kako se navodi na njihovoj internet-stranici, "skoro potpuna" globalna pokrivenost očekuje se do kraja sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: