Dominiraju: Najveći influenseri među sportistima, da li ih i vi pratite?

Agencija za istraživanja Nilsen je sprovela zanimljivo istraživanje - upoređujući ogromnu količinu podataka sa društvenih mreža, došli su do liste od top 50 sportista koji su najveći influenseri, ali i koji su najisplativiji za reklamiranje.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 29.09.2020.

13:17

Dominiraju: Najveći influenseri među sportistima, da li ih i vi pratite?
Foto: Manu Fernandez/Pool via Getty Images

Ova top lista je rezultat višestrukih kriterijuma.

Uzeti su u obzir profit koji brend ima kad plati sportisti da ga reklamira, broj pratilaca, broj "menšna" (označavanja sportiste) od strane obožavalaca, broj interakcija, "rič" (odnosno broj ljudi od kojih dospe objava sportiste) i tako dalje.

Sve je to u bodovima i procentima čiji je rezultat "Influencer score". Međutim, nećemo sada time da se zamaramo, pa bi najbolje bilo da pređemo na rezultate.

Kralj društvenih mreža i "zlatna koka" za svoje sponzore je Lionel Mesi, koji se nalazi na prvom mestu Nilsenove liste. On ima najviše "rič" poena, a sve ukupno ima 157.352.532 pratioca na društvenim mrežama, i sve to sa samo 129 objava. Procenjena vrednost njegove objave (odnosno koliko se isplati) je neverovatnih 722.128$.

Na drugom mestu nalazi se Kristijano Ronaldo, sa takođe maksimalnim ričom, a prosečna vrednost njegove objave je 990.690$. Sa 227.277.201 pratiocem i 256 objava, postavlja se pitanje zašto Ronaldo nije najisplativiji sponzorima?

Odgovor leži u sledećem: Ima više nego upola manje sponzorisanih objava od mesija (17% naspram 37%).

Treći je Lebron Džejms, sa daleko manje pratilaca (67.358.296) i daleko manjom prosečnom vrednošću objave (292.911$). Ipak, zahvaljujući velikom broju interakcija sa obožavaocima, on zauzima visoko treće mesto na listi.
Bjanka Andresku na konferenciji za novinare. Foto: GettyImages/Clive Brunskill/Staff
Na četvrtom mestu je indijski igrač kriketa, Virat Koli, dok se na petom mestu nalazi i prva dama na listi - kanadska teniserka Bjanka Andresku. Ako se čini kao nelogično to što je Bjanka ovoliko visoko, evo malog razrešenja - broj njenih pratilaca se u poslednjoj godini povećao 573%, odnosno 5.73 puta.

Trenutno je Bjanka "zlatni rudnik" jer nema puno pratilaca u odnosu na ostale (svega 673.507), a i njene objave ne vrede koliko i objave ostalih (u proseku 14.725$). Međutim, dobro ciljana publika i veliki broj interakcija (više od 9 miliona) donose fine svote novca onima koji odluče da ih Bjanka reklamira.

Ona je ujedno i jedina žena u prvih 10, jer tu spadaju još brazilski fudbaler Nejmar, Habib Nurmagomedov, još jedan igrač kriketa iz Indije, Rohit Šarma, Mohamed Salah i Paulo Dibala.

Nekoliko zanimljiv trendova možemo ovde da uočimo. Prvo, naravno, u top 10 je čak 9 muškaraca. Zatim, tu je čak pet fudbalera (ako pogledamo svih 50 influensera, fudbalera je čak 14).

Kada govorimo o rodnoj zastupljenosti, na listi je 16 žena i 34 muškarca, a sportovi kojima se bave žene koje su najveći influenseri, u Srbiji uglavnom i ne postoje ili su malo zastupljeni: četiri teniserke, tri surferke, dve fudbalerke, a onda slede skijanje, biatlon, gimnastika, atletika, snoubording, skejtbording i krosfit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: