Prosečne cene telefona i najpopularniji proizvođači: Koliko biste vi platili?

Agencija Counterpoint istraživala je kolike su prosečne cene telefona bile na tržištu u drugom kvartalu 2020. godine, a ovo su rezultati.

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphotos/deyangeorgiev2
Foto: depositphotos/deyangeorgiev2

Prosečne cene porasle su svuda u odnosu na 2019. godinu, osim u Južnoj Americi. Mobilni telefoni, u proseku, najviše su poskupeli u Kini. Tamo je prosečna cena bila čak 13% manja prošle godine, a sada iznosi 310$. Inače, zanimljivo je da samo Kina čini 24% svetskog tržišta mobilnih telefona.

Najskuplji telefoni prodaju se na teritoriji Severne Amerike, a koštaju u proseku 471$.

Što se Evrope tiče, tu je prosečna cena mobilnog telefona 291$.

Ako kupujete telefon u azijsko-pacifičkom regionu (bez Kine), u proseku će vam trebati 243$, a u Južnoj Americi 166$.

Najjeftinije, verovatno, prolazite u Africi i n a Bliskom istoku, gde je prosečna cena telefona 164$.

Zavbeležen je porast preuzimanja video-igara za mobilne telefone, ali i ostalog sadržaja (servisi za muziku i filmove itd), što je verovatno rezultat karantina i toga što su ljudi provodili više vremena kod kuće. Flegšip modeli se, začuđujuće, i dalje prodaju izuzetno dobro (pad samo 8% u odnosu na prošlu godinu).

Od proizvođača, ubedljivo najveće interesovanje vlada za uređajima koje pravi Apple - čak 34% tržišta, a slede Huawei (20%) i Samsung (17%).

Tržište, polako ali sigurno, krežu da osvajaju modeli koji podržavaju 5G mrežu. Tako oni ćine 10% svih telefona proizvedenih u drugom kvartalu 2020, ali čak 20% ukupnog udela u tržištu, uglavnom zbog toga što su 5G ujedno i najskuplji, odnosno flegšip modeli.

Zanima nas i vaše mišljenje: Koliko biste platili mobilni telefon? U anketi ispod možete da glasate, a u komentarima nam napišite zašto ste baš tako glasali.

strana 1 od 47 idi na stranu