"Imate moj blagoslov"

Dobili smo još jedan obrt u sagi SAD-TikTok. Ovaj put, u korist kineske aplikacije. Predsednik SAD Donald Tramp je izjavio kako TikTok i američki Oracle i Walmart "imaju njegov blagoslov" da sklope dogovor.

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 20.09.2020.

09:05

Foto: Gettyimages/Alex Wong

"Podaci će biti 100% osigurani. Dogovor ima moj blagoslov, a potvrdiću to i zvanično", izjavio je Tramp.

Podsetimo, u petak je Ministarstvo trgovine SAD, prateći Trampova uputstva, objavilo kako TikTok i WeChat, kineske aplikacije, od danas više neće moći da se preuzmu u SAD zbog brige za bezbednost.

Međutim, sada je odlučeno da će taj rok biti produžen za nedelju dana, "u svetlu novih pozitivnih događaja", prenosi BBC.

Očekuje se da će Oracle i Walmart preuzeti 20% udela u vlasništvu nove kompanije koja će ovako biti napravljena, TikTok Global, sa sedištem u SAD, a verovatno u Teksasu. Izvršni odbor će se sastojati uglavnom (ako ne i potpuno) od Amerikanaca.

Ovakvo rešenje situacije je negde na pola puta između onoga što su SAD zahtevale i onoga što je Kina bila spremna da dopusti.

Sada, kada je Tramp odlučio da potvrdi dogovor, ostaje još i da kineske vlasti stave svoj paraf na ugovor. Mada ovo izgleda kao kraj priče, moramo ipak da ostavimo prostora za preokret - ako smo nešto naučili, onda je to da ništa nije gotovo dok se ne potpiše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: