Žalbe na Apple ne prestaju: "Ponovo nepošteno uspostavljaju dominaciju"

Nije tajna da Apple stalnim širenjem ekosistema godinama učvršćuje dominantan položaj u brojnim granama digitalne industrije. Poslednju negativnu reakciju IT sveta izazvali su Apple One paketi, ekonomične kombinacije različitih softverskih rešenja, čije se cene kreću od 15 do 30 dolara mesečno.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 17.09.2020.

09:28

Žalbe na Apple ne prestaju:
Foto: Getty Images/Sean Gallup/Staff

S druge strane, Apple konkurentima koji žele da se njihove aplikacije nađu u App Store prodavnici aplikacija naplaćuje provizije i do 30% od prodaje. Spotify se, zato, nakon nedavnog Apple događaja, oglasio saopštenjem u kom ističe razočaranje u kompaniju iz Kupertina, ponovno pokrenuvši temu nelojalne konkurencije.

"Apple ponovo koristi svoj dominantni položaj na tržištu i nepoštenu poslovnu praksu kako bi konkurente i korisnike stavio u nepovoljnu situaciju favorizujući sopstvene proizvode", navedeno je u saopštenju, a apelovali su i da nadležna tela momentalno reaguju.

"Ukoliko oni ne budu sankcionisani, to će izazvati nenadoknadivu štetu za programersku zajednicu i ugroziti naše zajedničko pravo da slušamo, učimo, stvaramo i da se povezujemo", dodali su.

Prema mišljenju stručnjaka za oblast IT-ja, ovakve akcije kopmpanije Apple ugrožavaju njegove konkurente, čije muzičke, fitnes i druge aplikacije imaju znatno lošiju početnu poziciju budući da su im smanjene šanse da dopru do korisnika Apple uređaja, prenosi Engadget.

Na navodne nepoštene poslovne prakse američke kompanije ukazivali su proteklih meseci i Microsoft i Epic Games.

Deo javnosti, ipak, smatra da su kritike koje Spotify upućuje Apple licemerne, budući da sam favorizuje partnerske kompanije, nudeći razne pogodnosti za korisnike njihovih usluga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: