Jedan punjač za sve uređaje: Rešenje koje menja stvari iz korena

Naučnici u Rusiji razvili su novi koncept univerzalnog bežičnog punjenja nekoliko uređaja. Reč je o konceptu pametnog stola koji se u budućnosti može koristiti za punjenje električnih automobila.

Tehnopolis

Izvor: Sputnik

Ponedeljak, 14.09.2020.

12:00

Jedan punjač za sve uređaje: Rešenje koje menja stvari iz korena
Foto: depositphotos/blackzheep

"U početku je ovo bila ideja koncepta pametnog stola. Razmišljali smo da sve bude na jednoj frekvenciji, ali smo zatim shvatili da postoje različiti standardi i počeli smo da proučavamo upotrebu metamaterijala za formiranje više frekvencija", rekla je Polina Kapitanova, jedan od učesnica projekta.

Veliki tehnološki giganti takođe rade na bežičnim sistemima koji mogu istovremeno da pune više uređaja. Ali za razliku od njih, naučnici ruskog ITMO su primenili novo rešenje: upotreba metamaterijala u sastavu predajnika sistema.

"Glavna novina je što smo predložili da se koristi metamaterijalni rezonator, a ne samo jednostavna spiralna zavojnica, koju koriste mnogi standardni sistemi kao predajnik", ističe Kapitanova, koja je ujedno i jedan od autora rada nedavno objavljenog u "Applied Physics Letters".

Novi koncept ima brojne prednosti, recimo, metamaterijalni rezonator pruža nekoliko frekvencija odjednom sa raspodelom magnetnog polja, na kojima se može prenositi energija.

Proizvođač nije bitan

To omogućava da se puni nekoliko uređaja odjednom, kao što je mobilni telefon, tablet, pametni sat, slušalice. Uz to, uređaji mogu biti različitih proizvođača. Predloženi koncept se može koristiti u medicini i za punjenje električnih vozila. Naučnici ističu da je dizajn prilično jednostavan i sastoji se od paralelnih metalnih provodnika koji su povezani kondenzatorom i koji su, između ostalog, jeftini.

Trenutno je razvoj u fazi koncepta, ali za narednu godinu je planiran prototip. Za sada, u pitanju je pametni sto dimenzija 1m sa 80 cm, da bi se pokrila površina radnog stola ili standardnog stola u restoranu.

Naučnici takođe razmišljaju o punjaču u vidu tepiha koji je sličan prostirci za jogu, a rade na tome i da novi uređaj omogući prenošenje više energije i punjenje većeg broja gedžeta, i da sve to bude bezbedno.

Prema rečima Poline Kapitanove, naučnici su takođe uspeli da pronađu "elegantno rešenje" za suzbijanje električnog polja što će osigurati visok nivo bezbednosti tokom upotrebe univerzalnog punjača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: