Za staru gardu: Setite se kako je nekad bilo u Winamp muzeju

Inženjer kompanije Facebook Džordan Eldredž pokrenuo je virtuelni muzej koji sadrži kolekciju od 65.000 skinova, odnosno vizuelnih rešenja čuvenog softvera za preslušavanje muzike Winamp.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 12.09.2020.

09:18

Default images

Na osnovu kolekcije neprofitne digitalne biblioteke Internet Archive i sopstvene arhive, Eldredž je osmislio pristupačan i jedinstven format virtuelnog muzeja sa kolekcijom od čak 65.000 "skinova".

Eldredž navodi da još uvek upotpunjuje kolekciju za ovaj autentični projekat i poziva sve koji imaju "skinove" da ih doniraju i tako dodatno obogate muzej namenjen sećanju na vremena kada je interakcija sa tehnologijom bila daleko jednostavnija.

"Ovo je legendarni trenutak u istoriji internet umetnosti", ocenio je Eldredž nakon što je predstavio muzej koji pokazuje estetsku vrednost softvera kreiranog pre 23 godine.

Od anime, gejmerskih i sci-fi pa sve do vizuelnih rešenja posvećenih određenim umetnicima, glavnim junacima crtanih filmova, javnim ličnostima, u ovom inovativnom, a povrh svega nostalgičnom virtuelnom muzeju, možete da provedete sate tražeći "skinove" koji su krajem devedesetih i početkom 2000-ih krasili Winamp.

Skinove možete pogledati ovde.

Winamp su 1997. godine razvili programeri Džastin Frenkl i Dmitri Boldirev i njihova kompanija Nullsoft. Dve godine kasnije, softver su prodali AOL-u za 80 miliona dolara, dok je Winamp 2014. godine preuzela online platforma Radionomy.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: