"Poručujemo Masku da prvo sam sebi čipuje mozak"

Kao što dobro znamo, Masku je za prezentaciju tehnologije Neuralinka poslužila svinja po imenu Gertrude, pa je uz pomoć bežične konekcije uređaj pratio aktivnost mozga životinje. Društva za zaštitu životinja podigla su glas protiv ovog eksperimenta.

Tehnopolis

Izvor: Futurism, PC Press

Ponedeljak, 07.09.2020.

13:33

Default images

Prvi Neuralinkovi rezultati su dobijeni na osnovu testiranja na laboratorijskim pacovima u čije je mozgove implantirano 1.500 elektroda za koje sve doskoro nije moglo sa sigurnošću da se tvrdi da li bi funkcionisale i u ljudskom mozgu.

Problemi su počeli još tada, te eskalirali kada je u proces uključena i jedna svinja, a pobunili su se mnogi koji ovo smatraju zloupotrebom. "PETA izaziva Ilona Maska da bude pravi pionir i da isproba tehnologiju čipovanja na sopstvenom mozgu", poručili su iz ove organizacije za zaštitu životinja.

Autonomni automobili i rakete mogu da se testiraju bez životinjskih subjekata, ali netestirani medicinski uređaji traže subjekte, a malo je verovatno da će bilo koje ljudsko biće pristati da se podvrgne tom tretmanu (a i da pristanu, problem bi u tom slučaju bio još složeniji), prenosi PC Press.

Tu na scenu stupaju svinje i druge životinje, budući da nisu u stanju da odbiju učestvovanje u nekom eksperimentu.

Mask je tokom eksperimenta istakao da svinjski mozak odgovara zbog toga što je po funkcionalnosti bliži ljudskom od neurostruktura sitnih životinja. Ukoliko se uređaj u svinjskom mozgu u naredna dva meseca bude dobro pokazao, to je dobar znak da bi funkcionisao i kod ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: