Tragičan kraj osnivača Dark Web prodavnice: Moderatoru "samo" zatvorska kazna

Još tokom 2017. godine američke i međunarodne vlasti zatvorile su dark web prodavnicu AlphaBay koja se bavila prodajom opojnih sredstava, oružja, ukradenih identiteta i finansijskih informacija.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 04.09.2020.

11:47

Tragičan kraj osnivača Dark Web prodavnice: Moderatoru
Foto: depositphotos/ra2studio

Sada je moderator te internet prodavnice, Brajan Konor Herel, osuđen na zatvorsku kaznu od jedanaest godina.

Herel je za stranicu posredovao u 20.000 različitih sporova između prodavaca i kupaca, pazeći da se ne dese eventualne prevare. Platu je primao u bitkoinima, a pod dva različita pseudonima je postavljao objave, prenosi portal Bug.

Iako je preduzeo određene korake kako bi zaštitio svoj identitet, ključnim se pokazala racija policije u Bangkoku, u vili osnivača internet-stranice AlphaBay, Aleksandra Kejzesa, gde je pronađen nekiptovani laptop sa podacima o svim saradnicima. Inače, Kejzes je nedugo nakon hapšenja počinio samoubistvo u zatvoru na Tajlandu.

Herel je priznao svoju krivicu, a pretilo mu je 20 godina zatvora, pa se može reći da je sada još i dobro prošao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: