Kompletnu škotsku Wikipediju 10 godina uređivala osoba koja ne zna škotski jezik

U izvanrednom i pomalo poražavajućem otkriću, ispostavilo se da je gotovo čitavu škotsku verziju Vikipedije, koja sadrži više od 57.000 članaka, napisao, uredio ili nadzirao neko ko očito nije imao ni najmanju predstavu o jeziku na kom se piše.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 26.08.2020.

16:15

Kompletnu škotsku Wikipediju 10 godina uređivala osoba koja ne zna škotski jezik
Foto: Getty Images, Peter Macdiarmid / Staff

Ovak korisnik nije samo plodonosan saradnik, on je administrator sco.wikipedia.org, i kreira, modifikuje ili usmeriva ogromnu većinu stranica u više od 200.000 izmena. Rezultat toga je desetine hiljada članaka na engleskom jeziku sa povremenim i često smešnim promenama slova - kao što je zamena slova "y" sa "ee". Izmene su se uglavnom svodile na prevođenje tekstova s engleskog jezika, uz prilagođavanje reči škotskom izgovoru.

Dok neki elementi škotskog gelskog jezika jesu upotrebljeni, ali na potpuno pogrešan način, drugi su izmišljeni i podsećaju na fonetski transkribovane engleske reči, koje u škotskom jeziku uopšte ne postoje. Gramatika nije poštovana, već su škotske reči nasumično umetane u tekstove na engleskom jeziku, navodi "The Register". Problematična činjenica, prema autoru objave na Redditu, jeste to da je škotska verzija Wikipedije već dugo ozloglašena.

U lingvističkim diskusijama uzima se čak i kao teza za dokazivanje nepostojanja škotskog jezika, što bi bila i istina, da tekstovi nisu ispisani na "iskvarenom" engleskom jeziku. Iako se u Škotskoj uglavnom koristi engleski jezik, prema podacima iz 2011. godine, oko 30 odsto Škota služi se i škotskim gelskim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: