Marinci se zaigrali: Otkrivali tajne lokacije i rudarili kriptovalute, Pentagon reagovao

Američki marinci dobili su zanimljivu naredbu. Naređeno im je da prestanu da koriste službene uređaje za rudarenje kriptovaluta. Bilo kakve aplikacije za rudarenje koje budu otkrivene, automatski će biti izbrisane, stoji u naredbi.

Izvor: Zimo
Podeli
Foto: GettyImages/Ian Hitchcock/Stringer
Foto: GettyImages/Ian Hitchcock/Stringer

Zanimljivo je kako su uopšte marinci i uspeli da instaliraju programe za rudarenje na službene i često veoma dobro osigurane vojne uređaje.

Međutim, prema memorandumu koji im je poslat, zabrana rudarenja doneta je upravo jer se američka vojska boji da bi takve neovlašćene aplikacije (kao i one za kockanje i traženje partnera, ali i mobilne video-igre) mogle da im ugroze sajber-bezbednost.

Inače, ovo nije prvi put da američka vojska uvodi red među svojim vojnicima.

Još 2018. je Pentagon morao da donese naredbu da vojnici ili prestanu sa korišćenjem fitnes aplikacija, ili da isključe deljenje lokacije, nakon što je otkriveno da je na hiljade vojnika širom sveta svojim treninzima otkrilo gde se nalaze i kako izgledaju brojne vojne baze. Čak je otkriveno i kako izgleda čuveno "Područje 51".

Za sad nema podataka da su takvi propusti zaista i narušili sigurnost američke vojske, ali su pokazali koliko zapravo korišćenje tehnologije bez razmišljanja može da ugrozi osetljive podatke.

strana 1 od 43 idi na stranu