Kinez špijunirao Amerikance uz pomoć društvene mreže: "Osećaj je kao zavisnost"

Kinez Dikson Džun Vei Jeo priznao je na američkom sudu da je prikupljao osetljive informacije za kinesku obaveštajnu službu. Zvaničnicima je rekao da je iskoristio neumorni algoritam profesionalne društvene mreže, LinkedIna, kako bi pronašao nove kontakte u američkoj vladi i vojsci.

Tehnopolis

Izvor: B92, Business Insider

Utorak, 28.07.2020.

09:30

Kinez špijunirao Amerikance uz pomoć društvene mreže:
Foto: depositphotos/BeeBright

Prema pisanju lista Washington Post, Jeo je koristio akademski paravan kako bi putovao u SAD i došao do osetljivih informacija u korist Pekinga.

Na društvenoj mreži LinkedIn hteo je da pronađe kontakte za koje je smatrao da bi mogli da imaju ove delikatne informacije, a u tome mu je, kako je i sam rekao, uveliko pomogao LinkedInov algoritam za traženje novih kontakata.

"Algoritam te društvene mreže bio je neumoran. Svakodnevno sam proveravao predložene kontakte, a osećaj je bio kao zavisnost", napisao je Jeo u svom priznanju.

Kada bi pronašao kontakt, platio bi od 1.000 do 2.000 dolara kako bi dobio razne oserljive informacije, uključujući i podatke o prodaji F-35 Japanu, kao i razne detalje o američko-kineskom trgovinskom ratu. Tako prikupljene informacije, prosleđivao je kineskim obaveštajnim službama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: