Ekrani telefona tanji i otporniji: Testira se i zaštita od koronavirusa

Znamo koji je najranjiviji deo svakog pametnog telefona - staklena površina. koliko god da ga čuvate i pazite, vremenom će se na njoj pojaviti tragovi u obliku ogrebotina.

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 26.07.2020.

11:10

Ekrani telefona tanji i otporniji: Testira se i zaštita od koronavirusa
Foto: depositphotos/deyangeorgiev2

Telefoni koji na imaju Gorilla Glass nešto su otporniji od onih, često jeftinijih, koji ga nemaju. Međutim, čini se kako bi uskoro pametni telefoni mogli da postanu još otporniji.

Iz Corninga, kompanije koja proizvodi Gorilla Glass, objavili su kako su razvili novi koncept nazvan "Victus", koja bi budućim generacijama pametnih telefona mogla da ponudi bolju zaštitu od ogrebotina i pukotina prilikom pada, ali i dodatne (i veoma aktuelne) mogućnosti.

Gorilla Glass Victus trebalo bi da osigura da ekran preživi pad od dva metra, da bude dvostruko otporniji na grebanje, ali i tanji, što znači da bi i pametni telefoni u budućnosti mogli da budu tanji, piše portal Zimo.

Problem je što kod zaobljenih telefona, kakvih je sve više na tržištu, zaštitno staklo gubi na čvrstoći. Kako bi i zaobljeni (ali i fleksibilni) telefoni dobili zaštitu kakvu imaju klasični, potrebno je napraviti i fleksibilno staklo.

Zanimljivo, Corning razvija i staklo koje je otporno na mikrobe, a trenutno u saradnji sa kompanijom koja proizvodi zaštitna kućišta Otterbox, testiraju da li je moguće da se proizvede staklena zaštitu za ekran koja bi mogla biti otporna na koronavirus.

Ako im to uspe, takva bi zaštita mogla da se prodaje odvojeno ili da bude "zaštitni znak" skupljih modela mobilnih telefona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: