Novi virus je opasan: Krade podatke i širi se SMS porukama

Korisnicima mobilnih telefona sa Android operativnim sistemom sada preti nova opasnost. Međutim, ovaj put nisu u pitanju zlonamerne aplikacije, već prevaranti koriste stare, dobre SMS poruke.

Izvor: B92, Daily Express
Podeli
Foto:  Depositphotos/nevarpp
Foto: Depositphotos/nevarpp

U pitanju je zlonamerni softver koji se zove Fake Spy, a uglavnom je bio raširen po Južnoj Koreji i Japanu. Međutim, čini se da se sada širi i po Evropi.

Omiljeni način hakera za širenje ovog zloćudnog programa jeste putem SMS poruka - najčešće su to poruke koje, navodno, šalje poštanska služba, i u njima piše da ste imali pošiljku koja nije mogla da vam bude isporučena jer nikoga nije bilo kod kuće.

Tda se korisnik poziva da instalira novu poštansku aplikaciju, a baš ona donosi opasnost, zbog toga što ona, ukoliko se instalira, dobija pristup osetljivim podacima na telefonu, kao što su lozinke, kontakti, memorija, pa čak i podaci koji se nalaze u aplikacijama banaka.

Za sad, ovaj zlonamerni softver primećen je u Francuskoj, velikoj Britaniji i nemačkoj, ali kao što to obično biva, verovatno mu neće trebati mnogo vremena da se raširi i po ostatku kontinenta.

Najbolje što možte da uradite kako biste se zaštitili, jeste da ne otvarate SMS poruke koje stižu od nepoznatih pošiljalaca i da ne instalirate aplikacije koje ne dolaze sa zvanične Play prodavnice, s obzirom na to da tu prolaze proveru bezbednosti.

strana 1 od 43 idi na stranu