Senzori na glavama nadziru osećanja: "Mislili su da možemo i da im čitamo misli"

U fabrikama, kompanijama i vojsci u pojedinim delovima Kine primenjena je nova vrsta nadzora zaposlenih i vojnika. U pitanju je takozvani "emocionalni nadzor" putem moždanih talasa koji prate promene raspoloženja.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.06.2020.

10:36

Senzori na glavama nadziru osećanja:
Ilustracija/Foto: Gettyimages/Andrea Verdelli

Nova vrsta nadzora funkcioniše tako što se bežični senzori postavljaju u kape ili šešire zaposlenih koji u kombinaciji sa algoritmima veštačke inteligencije primećuju emocije zaposlenih poput besa, anksioznosti ili tuge i druge.

Poslodavci koriste ovu tehnologiju "emocionalnog nadzora", kako bi povećali produktivnost i profit.

Na jugoistoku Kine u kompaniji koja se bavi proizvodnjom električne energije profit je skočio za 315 miliona dolara od kada je ta tehnologija uvedena 2014. godine, rekao je predstavnik te kompanije za "South China Morning Post".

On je dodao da nema sumnje u efekte tehnologije "emocionalnog nadzora", te da podaci pokazuju da preduzeća koja je koriste rade po višim standardima, piše Biznis insajder, a prenosi Sputnjik.

"South China Morning Post" piše da je više desetina kompanija i kineskih vojnika koristilo neki od programa "emocionalnog nadzora" koji nose naziv "Neuro Cap", a koje je finansirala država. Ti programi napravljeni su na univerzitetu Ningbo.

"Mislili su da možemo da im čitamo misli"

"U početku je program izazivao otpor i nelagodnost jer su zaposleni mislili da možemo da čujemo i njihovo mišljenje. Nakon nekog vremena navikli su se na uređaj i nosili su ga po ceo dan na poslu", rekla je profesorka sa Univerzitetu Ningbo Džin Džia.

Na osnovu podatak koji su dobijali putem te tehnologije poslodavci su mogli da pošalju zaposlene na slobodan dan ili da donesu odluku o preraspodeli na neko drugo radno mesto.

"Kada sistem izda upozorenje, rukovodilac traži od radnika da uzme slobodan dan ili da pređe na neko drugo mesto. Neki poslovi zahtevaju visoku koncentraciju. Nema mesta za grešku", navela je ona.

Druga vrsta senzora, koju je izradila tehnološka kompanija "Deayea", navodno je korišćena kod vozača brze pruge na relaciji Peking-Šangaj. Korišćena je kapa koju je vozač nosio, a u koju je ugrađen senzor koji je mogao upozoriti u slučaju da vozač zaspi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: