Brisanje istorije i Incognito mode: Google nastavlja sa promenama

Google će uskoro da promeni način na koji upravljaju podacima svojih korisnika. U pitanju je automatsko brisanje istorije pretraživanja, lokacija i glasovnih komandi.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 25.06.2020.

12:09

Brisanje istorije i Incognito mode: Google nastavlja sa promenama
Foto: Depositphotos, Piter2121

Trenutno, sve ove podatke možete da vidite u odeljku "My Activity", ali odatle morate ručno da ih brišete. Dugo je Google ove podatke mogao da koristi i pamti neograničeno dugo, ali prošle godine su, pod pritiskom javnosti, pristali da ih automatski brišu posle određenog vremena, u zavisnosti od podešavanja.

Sada, ova funkcija je postavljena kao podrazumevana za sve nove korisnike. Istorija pretraživanja će se brisati automatski nakon 18 meseci, ukoliko ne podesite drugačije. Što se istorije lokacija tiče, ona je svakako isključena po difoltu, ali ako je novi korisnici uključe, i ona će da se briše posle godinu i po.

Važno je napomenuti da će ovakva podešavanja biti podrazumevana samo za nove korisnike, a ako već imate nalog, u okviru Activity Controls možete da vidite svoja podešavanja. Ovo se odnosi i na Youtube, mada će se tamo podaci automatski brisati posle tri godine (odnosno to će biti početno namešteno).

Osim ovoga, Google će korisnicima da olakša i korišćenje Inkognito režima na Chrome pregledaču za Android, tako što će omogućiti njegovu aktivaciju dugim pritiskom na profilnu fotografiju korisnika, dok za iOS već postoji ta mogućnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: