Rusi i Amerikanci zajedno u svemiru: Roskosmos i NASA u pregovorima

Svemirske agencije Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, Roskosmos i NASA, u pregovorima su o međusobnom obezbeđivanju mesta na letovima do Međunarodne svemirske stanice.

Tehnopolis

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.06.2020.

12:13

Rusi i Amerikanci zajedno u svemiru: Roskosmos i NASA u pregovorima
Foto: Depositphotos, Shad.off

Ovo je izjavio predstavnik Roskosmosa u Kazahstanu, Anatolij Krasnikov.

"Govorimo o situaciji kada će ruski kosmonauti leteti američkim svemirskim brodovima, a američki astronauti nastaviće da lete našim svemirskim letelicama. Jasno je da ovo predstavlja hitnu potrebu, budući da vidimo da se pojavio nov sistem prebacivanja ljudskih posada do MSS", rekao je Krasnikov na konferenciji za štampu.

Podsetimo, pre nekoliko dana je, u saradnji organizacije NASA i kompanije SpaceX, "Kru dragon" sa astronautima sleteo na MSS.

Članovi posade MSS moraju da budu u stanju da upravljaju i ruskim i američkim transportnim sistemom da bi obezbeđivali međusobnu podršku, rekao je Krasnikov, ističući da za to postoji interesovanje obe strane.

U ime Roskosmosa, Krasnikov je čestitao američkim kolegama na uspešnom lansiranju, navodi Tass.

"Čestitamo im od srca, to je zaista velik uspeh za njih i nešto fantastično", rekao je Krasnikov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: