"Spejs iks" poslao astronaute u svemir, raketa preletela Srbiju FOTO/VIDEO

Posle opsežnih priprema i jednog odlaganja, drugi pokušaj istorijskog leta sa tla SAD u svemir je uspeo.

Tehnopolis

Izvor: Tanjug

Subota, 30.05.2020.

21:41

Tanjug/AP Photo/David J. Phillip

Lansiranje je izvedeno u planiranom terminu - 21.22 po srednjeevropskom vremenu. Astronauti Robert Benken i Daglas Hurli su već na putu ka Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Astronaute čeka put od 19 sati do Međunarodne svemirske stanice.

Dvojica američkih astronauta poletela su danas u orbitu iz Svemirskog centra "Kenedi" na Floridi, što je prvo lansiranje astronauta sa američkog tla posle devet godina.

Astronauti Nase Robert Benken i Daglas Harli poleteli su u svemirskoj letelici privatne kompanije "Spejseks", prenosi Glas Amerike. Raketa "Falkon 9" lansirana je u 15.22 po lokalnom vremenu, a astronauti su u novoj kapsuli "Kru Dragon", kojoj je to prvi let u orbitu sa ljudskom posadom.

Benken i Harli trebalo je da ka Međunarodnoj svemirskoj stanici polete u sredu, ali je lansiranje otkazano 17 minuta pre početka zbog nevremena.

Poslednji put je sa Floride lansiran spejs šatl sa astronautima Nase u julu 2011. Pilot te misije bio je Harli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

127 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: