Roboti kao ispomoć lekarima u još jednoj bolnici u Ruandi

Još jedna bolnica u Ruandi je počela sa upotrebom tri robota kako bi smanjila kontakt između pacijenata zaraženih koronavirusom i lekara i medicinskih radnika, preneo je Rojters.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija  Foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
Ilustracija Foto: Depositphotos/AndrewLozovyi

Kako navodi agencija, roboti se koriste za jednostavne zadatke kao što su merenje temperature i nagledanje pacijenata.

Bolnica koja se nalazi nedaleko od prestonice Ruande Kigalija, i u kojoj se leče pacijenti zaraženi koronavirusom, počela je da koristi robote kako bi smanjila kontakt između obolelih i medicinskog osoblja.

Robote je poklonio Program UN za razvoj (UNDP) kako bi pomogao zdravstvenim radnicima Ruande sa prve linije fronta u borbi protiv koronavirusa.

Tri robota sada su deo tima u bolnici koja ima 75 kreveta. Roboti obavljaju jednostavne zadatke kao što su merenje temperature i nadgledanje pacijenata, čime su smanjili broj poseta lekarima i drugim medicinskim radnicima.

Iz ministarstva zdravlja Ruande saopšteno je da se ovakvi roboti prvi put upotrebljavaju u Africi i da imaju potencijal da pruže još veću podršku medicinskim timovima.

Ruanda već koristi bespilotne letilice za isporuku krvi, a dva ovakva robota koriste se u još jednoj bolnici na jugoistoku glavnog grada Kigalija.

Zvaničnici tvrde da će roboti u budućnosti biti programirani za dodatne zadatke, kao što su merenje pritiska i šećera u krvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 37 idi na stranu