Strasti ne miruju: Tramp se uredbom obračunava sa društvenim mrežama

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa priprema izvršnu uredbu s ciljem da se smanji pravna zaštita koja kompanije društvenih medija štiti od odgovornosti za ono što se objavljuje na njihovim platformama, izjavila su danas dva visoka zvaničnika administracije.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Getty Images/Isaac Brekken
Foto: Getty Images/Isaac Brekken

Trampov gnev: Da li Amerikanci ostaju bez društvenih mreža?

Prema rečima tih zvaničnika, kako prenosi Njujork tajms, uredba se još priprema i podložna je izmenama, a olakšala bi saveznim regulatorima argumente da kompanije poput Fejsbuka, Gugla, Jutjuba i Tvitera guše slobodu govora kada izmedju ostalog suspenduju korisnike ili obrišu postove.

Zvaničnici Bele kuće su rekli da će predsednik potpisati tu uredbu, ali su odbili da komentarišu njen sadržaj. Portparoli Tvitera i Jutjuba su odbili da komentarišu ove informacije, dok predstavnici Fejsbuka nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar.

Iako zakon ne pruža blanko zaštitu društvenim mrežama, pošto kompanije sada moraju da se pridržavaju zakona o autorskim pravima i moraju da uklanjaju piratske materijale koje objavljuju korisnici, on ih štiti od odgovornosti za postove korisnika.

Tramp je juče zapretio novim propisima ili čak i zabranom njihovog rada, dan pošto je Tviter na dve njegove poruke dodao napomenu o potrebi provere podataka koje je predsednik SAD izneo u njima.

Prema pisanju agencije AP, predsednik SAD ne može jednostrano da donese propise za te kompanije ili da ih zatvori, to bi zahtevalo delovanje Kongresa ili Savezne komisije za komunikacije, ali on je ipak ljutito uputio strogo upozorenje.

strana 1 od 37 idi na stranu