FBI otključao iPhone teroriste, Apple nije pomogao?

Američki FBI uspeo je da otključa dva iPhone mobilna telefona koja je koristio počinilac prošlogodišnjeg oružanog napada na mornaričku vazduhoplovnu stanicu u Pensakoli na Floridi, a u kojem je ubijeno troje ljudi.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 19.05.2020.

19:00

FBI otključao iPhone teroriste, Apple nije pomogao?
Foto: Depositphotos, jo_poker

FBI je na taj način došao do potvrde da je napadač dobijao uputstva od terorističke organizacije Al Kaida, čije je krilo na Arapskom poluostrvu putem audio snimka objavljenog u februaru preuzelo odgovornost za napad.

Kako navodi Skaj njuz, u telefonima su pronađeni dokazi da je Mohamed Alšamrani, pripadnik saudijskog ratnog vazduhoplovstva na obuci u SAD, redovno održavao kontakt sa Al Kaidom, a zvaničnici FBI ističu da je napad počinjen u decembru bio "brutalna kulminacija godina planiranja i priprema".

"Zahvaljujući odličnom radu FBI, a ne zahvaljujući Apple kompaniji, bili smo u mogućnosti da otključamo Alšamranijeve telefone", rekao je američki državni pravobranilac Vilijam Bar na jučerašnjoj konferenciji za štampu.

Međutim, nije jasno kako je FBI uspeo da otključa telefone, od kojih je u jedan Alšamrani čak pucao iz vatrenog oružja, očigledno u nameri da ga uništi.

Apple tvrdi da je u roku od samo nekoliko sati posle napada odgovorio na prve zahteve FBI za informacijama i pružio sve podatke koji su mu bili dostupni.

"Neistinite tvrdnje o našoj kompaniji su izgovor za slabljenje enkripcije i drugih bezbednosnih mera koje štite milione korisnika i našu nacionalnu bezbednost", naveo je Apple u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: