"Bezbednost nije opcija, ona je obavezna": Kako da se zaštitimo od sajber prevara VIDEO

Trenutnu situaciju uveliko koriste sajber kriminalci, budući da zbog karantina, mnogo više ljudi koristi internet servise. Evropol, ali i nadležno odeljenje MUP-a Srbije upozoravaju na primetan porast krivičnih dela kao što su prevara, izazivanje panike i nereda, ugrožavanja sigurnosti i nedozvoljena trgovina.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 08.04.2020.

14:18

Foto: printscreen, Prva TV

"Bezbednost nije opcionalna stvar, već obavezna. U okviru pandemije je povećana aktivnost hakerskih grupa, a danas su veoma sofisticirane. Na primer, pojavio se jedan zlonamerni program koji traži kartografske izvore za prikaz širenja COVID-19. Međutim, tu se nalazi jedan maliciozni kod koji čita sve vaše podatke sa web-browsera", rekao je za 150 minuta Prve TV Saša Živanović, stručnjak za sajber bezbednost.

"Aplikacije bi isključivo trebalo da se preuzimaju sa legitimnih izvora, iOs ili Android. Trealo bi da upravljamo lozinkama, da ih menjamo ili da imaju neke specijalne oznake poput uzvičnika ili upitnika", dodaje.

Kako kaže, broj ovih prevara od sajber kriminalaca se višestruko povećao jer svi rade od kuće. Jedna nedavna fišing kampanja se odnosila na Lidl vaučere, gde bi vas klik odveo na jedan maliciozan link, a to je neophodno prepoznati.

Kako da znamo na šta da ne kliknemo?

"Sajber prostor čine ljudi, računari i mreže. Trebalo bi da se zapitamo kako bi se neko ponašao kad bi mu neko na ulici prišao i rekao 'evo ti 2.000 dinara'. Uvek bi trebalo da odemo na legalan saj tog prodavca o kom se radi. Lidl se svakako oglasio da se radi o prevari. Danas se vrši primena psiholoških metoda u kombinaciji sa tehničkim kako bi se izvršilo kompotmitovanje podataka".

Kako se biraju žrtve?

"Fišing kampanje su one gde se žrtve ne biraju. Spear phishing je određeno tačno za onu žrtvu koja nas interesuje. Ostavljamo nebrojeno mnogo podataka svakodnevno i ne razmišljamo kako će da se koriste. Kod profesionalaca, osim istraživanja u sajber prostoru, čak se vrši i angažovanje lica koja će da prate te osobe"

Pogledajte ceo intervju u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: