Odobrena jedna od najstrožih mera na svetu: Svi telefoni u državi biće pod nadzorom

Odobrena je jedna od najdrastičnijih mera do sada. Izrael je hitno odobrio nadziranje mobilnih telefona u pokušaju da se efikasno bori protiv širenja koronavirusa. Kako kažu, briga za zdravlje nadjačala je brigu za privatnost.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 17.03.2020.

18:30

Odobrena jedna od najstrožih mera na svetu: Svi telefoni u državi biće pod nadzorom
Foto: depositphotos, Belish

Ovaj potez pružiće vladi mogućnost da prati telefone onih koji su zaraženi i obaveštava ljude koji su bili u njihovoj blizini o potencijalnoj opasnossti.

Ovakav sajber nadzor obično zahteva odobrenje od parlamenta i od suda. Premijer Izraela Netanjahu, međutim, zaobišao je ovaj proces. Samim tim, odluka već od sutra stupa na snagu.

Upotreba antiterorističke tehnologije za praćenje zaraženih ljudi i svakoga s kim su bili u kontaktu privukla je mnoge organizacije za građanska prava i njihove kritike još kada je predložena pre nekoliko dana.

Izraelske vlasti saopštile su da će svi podaci koje je prikupila bezbednosna služba Šin Bet biti korišćeni samo za zaustavljanje širenja bolesti i izbrisani kada se cela situacija završi, piše Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: