Botovi na sve strane: Četvrtinu objava o gorućoj temi postavili roboti

Studija istraživača sa Univerziteta Braun otkrila je da su četvrtine postova o klimatskim promenama na Tviteru napisali botovi.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, phonlamai
Foto: Depositphotos, phonlamai

Botovi su računarski programi koji mogu da "imitiraju" ljude i da objavljuju ili šalju poruke na društvenim mrežama. Istraživači su otkrili tvitove koje su objavili botovi kako bi stvorili utisak da postoji visok nivo poricanja klimatskih promena.

Istraživački tim analizirao je 6,5 miliona tvitova iz perioda koji je bio vezan za najavu predsednika Donalda Trampa iz juna 2017. da uklanja SAD iz pariskog klimatskog sporazuma.

Otkriće je pokazalo da su botovi verovatno objavili 25 odsto tvitova o klimatskim promenama. Većina tih objava fokusirana je na poricanje globalnog zagrevanja ili odbacivanje dokaza o klimi.

Botovi na obe strane

Botovi su automatizovani za slanje ili slanje poruka, ali ih mora postaviti osoba. Tim Univerziteta Braun nije mogao da utvrdi ko stoji iza ovih "botovskih" objava.

Korišćen je alat nazvan Botometer, kako bi odredili verovatnoću da su neki tvit objavili botovi.

Otkriveni su tvitovi o "lažnoj nauci", kojih je bilo 38 odsto od strane botova.

Mnogo je manje verovatno da objave koje podržavaju akciju za zaštitu životne sredine dolaze od botova. Istraživači su otkrili da samo pet odsto tvitova koji zagovaraju takvu akciju potiče od ove vrste softvera, navodi BBC.

strana 1 od 31 idi na stranu