Novi 3D štampač: Objekte prave za nekoliko sekundi VIDEO

Kada se govori o 3D štampi obično se misli na štampanje objekata sloj po sloj, ali su švajcarski eksperti razvili novu tehniku koja omogućava kreiranje celih objekata, i to za svega nekoliko sekundi.

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 16.02.2020.

09:00

Default images

Nova metoda zasniva se na principu tomografije - metode koja se temelji na matematičkoj proceduri obrade snimaka ili tomografskoj rekonstrukciji snimaka uz primenu savremenih računara i programskih paketa.

Da bi se objekat odštampao neophodno je da se foto-osetljiva smola osvetli iz više uglova, te da se predmet u njoj formira kao celina, a ne deo po deo, kao što je to bio slučaj kod ranijih metoda.

Nova tehnologija bi mogla da se primenjuje u različitim oblastima, a najpre u medicini, gde bi se tkiva, organi, slušna pomagala, i drugi elementi, štampali kao celine, a proces bi se obavljao u sterilizovanim kontejnerima, i ne bi bilo potrebe da se delovi premeštaju na druge lokacije.

Tako bi se mogućnost kontaminacije svela na minimum.

Novi sistem trenutno može da štampa samo objekte koji u prečniku mere do dva centimetra, a očekuje se da se u budućnosti ta cifra popne do 15 centimetara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: