Rusija kaznila Facebook i Twitter

Ruski sud osudio je danas društvene mreže Facebook i Twitter na novčane kazne zbog nepoštovanja zakona koji zahteva da se podaci ruskih korisnika čuvaju na nacionalnoj teritoriji.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Ilustracija/Foto: cienpies /Depositphotos
Ilustracija/Foto: cienpies /Depositphotos

Dve grupe osuđene su na kaznu od četiri miliona rubalja (oko 58.000 evra) za svaku, prenose ruske novinske agencije. Pretile su im kazne do šest miliona rubalja. Prema sudu dve grupe imaju deset dana da ulože žalbu na tu sudsku odluku i 60 dana da plate kazne.

Rusija već nekoliko godina radi na pravljenju unutrašnjeg interneta koji može da funkcioniše nezavisno u slučaju da se zemlja odseče od velikih svetskih servera, ali takođe da bi povećala svoju kontrolu mreže. U okviru toga ruske vlasti stalno zaoštravaju mere na ruskom internetu, blokiraju portale vezane za opoziciju, kao i servise koji odbijaju da saradjuju sa vlastima.

Rusija je već 2016. godine naredila blokiranje profesionalne društvene mreže LinkedIn, koja je odbila da se povinuje njenom zakonu o čuvanju podataka ruskih korisnika. Od tada je LinkedIn nedostupan u Rusiji. Rusko internet regulatorno telo Roskomnadzor neuspešno pokušava nekoliko godina da natera velike kompanije kao što su Fejsbuk, Tviter i Gugl da prebace podatke ruskih korisnika u Rusiju.

strana 1 od 31 idi na stranu