Bluetooth ranjivost omogućava preuzimanje kontrole nad Android uređajima

Kritična greška u okviru Bluetooth-a za Android mogla bi napadačima da omogući da sa udaljenosti preuzimaju kontrolu nad pogođenim uređajima, te ih iskoriste na različite maliciozne načine.

Tehnopolis

Izvor: The Threat post, PC Press

Utorak, 11.02.2020.

12:00

Bluetooth ranjivost omogućava preuzimanje kontrole nad Android uređajima
Ilustracija/Foto: GaudiLab/Depositphotos

Propust je otkriven 6. februara, a korisnička interakcija u ovim napadima ne igra nikakvu ulogu. Greška je najveća pretnja verzijama Pie (9.0) i Oreo (8.0, 8.1), koji se trenutno nalaze na oko dve trećine od svih Android uređaja. Ranjivost utiče samo kada je uključen Bluetooth, što napadačima omogućava da neprimetno izvrše napad, tako da ga žrtve uopšte nisu svesne, piše PC Pres.

Bezbednosni propust pogađa i najnoviji Android 10, ali je opasnost daleko manja, i preuzimanje kontrole nad uređajima uglavnom nije moguće, već se uglavnom radi o tome da Bluetooth prestaje sa radom. Propustom bi mogle da budu pogođene i verzije starije od 8.0, ali ih bezbednosni eksperti još uvek nisu testirali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: