Grad u Srbiji dobija centar za robotiku: "Takvi centri okupljaju omladinu tokom cele godine"

Ministar prosvete Mladen Ssarćević najavio je danas u Trsteniku otvaranje naučno-istraživačkog centra za robotiku u tom gradu.

Tehnopolis

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 10.02.2020.

14:57

Grad u Srbiji dobija centar za robotiku:
Ilustracija/Foto: nd3000/depositphotos

Prema njegovim rečima, Trstenik se nametnuo kao geografski centar u kojem postoje fabrika Prva petoletka, Tehnička škola i Visoka strukovna škola.

"Takvi centri okupljaju omladinu tokom cele godine, kao i decu školskog uzrasta. Bitno je da ti centri postanu održivi. Država će jednim delom obezbediti neophodne uslove. Đačke zadruge će biti model kako roditelji radionice ne bi morali da finansiraju iz svog džepa. U Trsteniku će biti otvoren republički centar. I mislim da će robotika i veštačka inteligencija biti najzanimljivi deci", kazao je Šarčević.

Aleksandar Ćirić, predsednik opštine Trstenik, rekao je da im je drago jer ih je ministarstvo prepoznalalo kao odgovornu opštinu koja ima iskustva i tradiciju u ovoj oblasti.

"Talentovane učenike iz cele Srbije ćemo moći da u Trsteniku obučavamo o robotici. Stečeno znanje će neposredno primeniti kod nas", rekao je Ćirić, napominjući i da će ljudi iz privrede moća da se dokvalifikuju u pomenutom centru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: