Grad u Srbiji dobija centar za robotiku: "Takvi centri okupljaju omladinu tokom cele godine"

Ministar prosvete Mladen Ssarćević najavio je danas u Trsteniku otvaranje naučno-istraživačkog centra za robotiku u tom gradu.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto: nd3000/depositphotos
Ilustracija/Foto: nd3000/depositphotos

Prema njegovim rečima, Trstenik se nametnuo kao geografski centar u kojem postoje fabrika Prva petoletka, Tehnička škola i Visoka strukovna škola.

"Takvi centri okupljaju omladinu tokom cele godine, kao i decu školskog uzrasta. Bitno je da ti centri postanu održivi. Država će jednim delom obezbediti neophodne uslove. Đačke zadruge će biti model kako roditelji radionice ne bi morali da finansiraju iz svog džepa. U Trsteniku će biti otvoren republički centar. I mislim da će robotika i veštačka inteligencija biti najzanimljivi deci", kazao je Šarčević.

Aleksandar Ćirić, predsednik opštine Trstenik, rekao je da im je drago jer ih je ministarstvo prepoznalalo kao odgovornu opštinu koja ima iskustva i tradiciju u ovoj oblasti.

"Talentovane učenike iz cele Srbije ćemo moći da u Trsteniku obučavamo o robotici. Stečeno znanje će neposredno primeniti kod nas", rekao je Ćirić, napominjući i da će ljudi iz privrede moća da se dokvalifikuju u pomenutom centru.

strana 1 od 27 idi na stranu