Bil Gejts ulaže u najvećeg rivala: Njegov deo meri se milijardama

Bil Gejts, osnivač i vlasnik Majkrosofta, jedan je najbogatijih ljudi na svetu. Ipak, možda je malo neobično što poseduje čak i deo svog najvećeg rivala, kompanije Epl.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 28.01.2020.

13:09

Bil Gejts ulaže u najvećeg rivala: Njegov deo meri se milijardama
Foto: GettyImages, Michael Cohen

Na osnovu podataka iz 2019. godine, veruje se da Bil Gejts još uvek poseduje 330 miliona akcija Majkrosofta, što predstavlja oko 55 milijardi dolara Majkrosoftovih akcija, ili 4,3% ukupne kompanije.

Prema izveštaju od novembra prošle godine, Gejts ima deonice u 16 različitih kompanija, u koje je uložio oko 21 milijardu dolara.

Od tog novca, oko 54% uloženo je u jednu jedinu kompaniju: Berkšir Hatavej, čiji je osnivač Voren Bafet. Tu Gejts preko svoje fondacije ima 2.25% vlasništva.

Ova kompanija je glavni investitor u poznate američke kompanije poput Koka Kole, piše portal The Next Web.

Što je još bitnije, od 2016. godine Berkšir Hatavej ulaže i u Epl, čuvenog Majkrosoftovog rivala. Trenutno poseduju oko 5,68% deonica Epla.

Koliko je onda procenata Epla u vlasništvu bila Gejtsa?

Da vas ne zamaramo matematikom, napisaćemo samo konačan rezultat: Bil Gejts poseduje oko 0,13% kompanije Epl, odnosno deonice koje vrede 1,8 milijardi dolara.

Iako ovo nije veliki udeo u kompaniji, i ne znači da Gejts može o nečemu da odlučuje u Eplu, ipak je zanimljivo videti da poseduje bar neki deo "ljutog rivala".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: