"Terminator" čisti svemirski otpad: Test prošao uspešno

Tehnologija koja bi mogla da ublaži problem svemirskog otpada uspešno je završila testiranje u Zemljinoj orbiti, a radi se o sistemu koji je poneo ime Terminator Tape.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 25.01.2020.

13:51

Default images

Space X raketa Falcon Heavy je u junu 2019. godine u kosmos ponela nekoliko desetina satelita, uključujući i Prox-1 koji meri 70 kilograma.

Satelit je u septembru aktivirao Terminator Tape, koji je pričvršćen za spoljašnji deo satelita.

Ovaj modul je aktivirao 70 metara trake koja je i električni provodnik, koja služi za brzo uklanjanje neaktivnih satelita.

Tehnologija je zgodna i zbog toga što modul ima zanemarljivu težinu, a proizvodnja je prilično jeftina, te bi uskoro na zadatak moglo da se pošalje još ovakvih naprava.

Eksperti već neko vreme upozoravaju da kosmički otpad predstavlja opasnost kako za misije, tako i za postojeće satelite, a problem postaje sve veći, budući da sve više zemalja proizvodi i u orbitu šalje svoje satelite.

Tako se povećava mogućnost sudara, a Terminator Tape bi taj problem mogao da reši, ili bar ublaži.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: