Nova vrsta baterija: Nećete morati da punite telefon pet dana

Naučnici u Melburnu razvili su litijum-sumpornu bateriju koja ima pet puta veći kapacitet od litijum-jonskih baterija.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 04.01.2020.

14:59

Nova vrsta baterija: Nećete morati da punite telefon pet dana
Foto: Depositphotos, baloon111

Ova baterija održava efikasnost od 99 odsto prilikom više od 200 ciklusa punjenja, a ako je imate u smartfonu, ne biste morali svoj telefon da punite pet dana.

Ipak, problem sa ovim baterijama je to što se sumporne elektrode raspadaju tokom ciklusa punjenja i pražnjenja, a energetska prednost brzo nestaje, kaže naučnica Madokt Šajbani, koja je bila na čelu tima naučnika iz Australije.

"Elektroda će se raspasti, a zatim će baterija brzo ugasiti", dodaje ona.

To se događa zato što se sumporna elektroda širi i skuplja tokom ciklusa, pri čemu promena zapremine iznosi oko 78 odsto. Promena zapremine se dešava i kod elektroda u litijum-jonskim baterijama koje napajaju električne automobile i pametne telefone, ali je oko osam puta manja, piše sajt News Scientist.

Da bi sprečili raspad elektroda u litijum-sumpornoj bateriji, istraživači su dali česticama sumpora više prostora za širenje i skupljanje.

Obično litijum-sumporne baterije poseduju materijale koji vezuju čestice zajedno, kako baterija ne bi pukla prilikom širenja. Ovde je korišćena manja količina materijala za vezivanje polimera u elektrodi, pa je tako stvoreno više udaljenih struktura između čestica sumpora.

Etički problem

Šajbanijeva kaže da bi litijum-sumporna baterija drastično smanjila troškove za električne automobile i skladištenje energije uopšte, jer je sumpor široko rasprostranjen rasprostranjen i izuzetno jeftin materijal.

Međutim, litijum-sumporne baterije mogu se suočiti sa sličnim etičkim problemima kao litijum-jonske baterije.

Metalni oksidi u litijum-jonskim baterijama su obično nikl, kobalt ili mangan, koji su skupi i sve ih je manje u prirodi. Problem je sledeći: Značajan procenat kobalta, na primer, dobija se u rudnicima u DR Kongo, gde rade deca.

Istraživači će dodatno da testiraju prototipove baterija sa ciljem da ih komercijalno izrade u Australiji u narednim godinama

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: