Nova vrsta baterija: Nećete morati da punite telefon pet dana

Naučnici u Melburnu razvili su litijum-sumpornu bateriju koja ima pet puta veći kapacitet od litijum-jonskih baterija.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, baloon111
Foto: Depositphotos, baloon111

Ova baterija održava efikasnost od 99 odsto prilikom više od 200 ciklusa punjenja, a ako je imate u smartfonu, ne biste morali svoj telefon da punite pet dana.

Ipak, problem sa ovim baterijama je to što se sumporne elektrode raspadaju tokom ciklusa punjenja i pražnjenja, a energetska prednost brzo nestaje, kaže naučnica Madokt Šajbani, koja je bila na čelu tima naučnika iz Australije.

"Elektroda će se raspasti, a zatim će baterija brzo ugasiti", dodaje ona.

To se događa zato što se sumporna elektroda širi i skuplja tokom ciklusa, pri čemu promena zapremine iznosi oko 78 odsto. Promena zapremine se dešava i kod elektroda u litijum-jonskim baterijama koje napajaju električne automobile i pametne telefone, ali je oko osam puta manja, piše sajt News Scientist.

Da bi sprečili raspad elektroda u litijum-sumpornoj bateriji, istraživači su dali česticama sumpora više prostora za širenje i skupljanje.

Obično litijum-sumporne baterije poseduju materijale koji vezuju čestice zajedno, kako baterija ne bi pukla prilikom širenja. Ovde je korišćena manja količina materijala za vezivanje polimera u elektrodi, pa je tako stvoreno više udaljenih struktura između čestica sumpora.

Etički problem

Šajbanijeva kaže da bi litijum-sumporna baterija drastično smanjila troškove za električne automobile i skladištenje energije uopšte, jer je sumpor široko rasprostranjen rasprostranjen i izuzetno jeftin materijal.

Međutim, litijum-sumporne baterije mogu se suočiti sa sličnim etičkim problemima kao litijum-jonske baterije.

Metalni oksidi u litijum-jonskim baterijama su obično nikl, kobalt ili mangan, koji su skupi i sve ih je manje u prirodi. Problem je sledeći: Značajan procenat kobalta, na primer, dobija se u rudnicima u DR Kongo, gde rade deca.

Istraživači će dodatno da testiraju prototipove baterija sa ciljem da ih komercijalno izrade u Australiji u narednim godinama

strana 1 od 30 idi na stranu