Želite novu SIM karticu? Država traži da najpre skenirate lice

Kineska vlada je već dobro poznata po vrlo strogoj kontroli nad onim što njeni građani konzumiraju na internetu zahvaljujući takozvanom Velikom farejvolu (The Great Firewall).

Izvor: B92
Podeli
Foto: Kevin Frayer/Getty Images
Foto: Kevin Frayer/Getty Images

Ipak, ove nedelje Kina preduzela još jedan korak u jačanju svoje sposobnosti da prati i kontroliše aktivnosti svojih građana tako što je naložila novim kupcima SIM kartica da registruju svoj lik.

Prema novim pravilima, za koja Kina kaže da su "zaštita legitimnih prava i interesa građana na mreži", naloženo je mobilnim operaterima da kupcima skeniraju lice pre kupovine nove SIM kartice ili registracije novog broja mobilnog telefona.

Vlasti ove zemlje već zahtevaju od korisnika da povežu svoje lične karte sa svojim brojevima mobilnih telefona, ali najnoviji propisi uključuju upotrebu biometrijske autentifikacije i veštačke inteligencije u već širok režim nadzora, piše AndroidCentral.

Ovo i nije sasvim neočekivano, imajući u vidu ubrzan tempo kojim se tehnologije za prepoznavanje lica usvajaju u ovoj zemlji - od kupovine u prodavnicama do javnog prevoza, pa i nedavni izveštaj Financial Times-a naglašava ulogu kineskih kompanija u unapređivanju standarda tehnologija za prepoznavanje lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 29 idi na stranu