Zavisnost od pametnih telefona je psihijatrijski poremećaj

Istraživači sa Kraljevskog koledža u Londonu napravili su meta-analizu koja je obuhvatila više od 40 različitih studija, na osnovu kojih su zaključili da prosečno 23% dece, tinejdžera i mladih odraslih ljudi starosti do 25 godina pati od zavisnosti od pametnih telefona.

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 01.12.2019.

10:15

Zavisnost od pametnih telefona je psihijatrijski poremećaj
Foto: depositphoto/kasto

U tim studijama je analizirana 41.871 osoba i u svakoj od njih je otkriveno da 10 do 30 odsto ispitanika pati od ovog poremećaja. Pronađena je konzistentna asocijacija između PSU (Problematic Smartphone Usage) i problema sa mentalnim zdravljem.

Međutim, koncept zavisnosti od pametnih telefona je kontroverzan u akademskim krugovima, pa je odatle i nastao izraz PSU. Ipak, izveštaji koji su nastali nakon analize pokazuju da postoji dovoljno dokaza koji mogu da ovo stanje povežu sa kliničkim psihijatrijskim tegobama.

Zaključak koji je donesen je da postoji urgentna potreba da se razviju alati koji će smanjiti PSU, kao i da se osmisle odgovarajuće intervencije koje će smanjiti njihovu učestalost. To su počeli da prihvataju i proizvođači telefona. Na primer, Apple je u iOS-u 13 lansirao Screen Time, koji omogućava roditeljima da kontrolišu koliko vremena su njihova deca koristila iPhone.

U svakom slučaju, jasno je da nove tehnologije često negativno utiču na najmlađe, koji nemaju meru kada je njihova upotreba u pitanju. Stoga je neophodno da se pronađu sistemska rešenja koja će omogućiti deci i tinejdžerima da koriste telefone, ali da ne preteruju u tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: