Duma odlučila: "Njet" za telefone bez ruskog softvera

Državna duma Rusije usvojila je Zakon o zabrani prodaje elektronske tehnike, na primer pametnih telefona i računara, bez softvera koji je propisala ruska vlada.

Tehnopolis

Izvor: B92, Sputnik

Četvrtak, 21.11.2019.

13:42

Duma odlučila:
Foto: Depositphotos / Vadymvdrobot

Zakon čiji su nacrt u julu predstavili poslanici Sergej Žigarev, Vladimir Gutenjev, Oleg Nikolajev i Aleksandar Juščenko, zabranjuje da se u Rusiji od 1. jula 2020. godine prodaju određene vrste "tehnički složene robe" bez preinstaliranja ruskog softvera.

Spisak ove robe, softvera i postupak njegove instalacije utvrđivaće vlada. Poslanici u obrazloženju predlažu da to budu pametni telefoni, računari i pametni (smart) televizori, piše Sputnjik.

Zakon će zaštititi interese ruskog biznisa, što će smanjiti broj zloupotreba velikih stranih kompanija koje rade u oblasti informacionih tehnologija, smatraju autori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: