"Priznajem! Kriv sam!"

Suosnivač Microsofta Bil Gejts izjavio je da je njegova krivica to što je ta kompanija propustila šansu da na vreme razvije Windows Mobile, kako bi on postao osnovni operativni sistem za prenosne uređaje.

Izvor: B92, ZDnet, PC Press
Podeli
Foto: GettyImages / Lintao Zhang
Foto: GettyImages / Lintao Zhang

Glavni razlog za to je, prema njegovim rečima, bio antimonopolski slučaj koji je u tom periodu protiv Microsofta vodilo američko Ministarstvo pravde, na šta je ta kompanija bila primarno usredsređena.

Ta tužba je imala veoma loš uticaj na Microsoft, jer kompanija nije mogla da se fokusira na kreiranje operativnog sistema za mobilne telefone, rekao je Gejts u intervjuu koji je dao na The New York Times DealBook konferenciji.

On smatra da je to glavni razlog zašto danas na mobilnim telefonima dominira Android umesto Window Mobilea. Zbog te tužbe u Microsoftu nisu uspeli da pripreme Windows Mobile OS za (neimenovani) Motorola telefon.

Foto: GettyImages / Lintao Zhang
Foto: GettyImages / Lintao Zhang

Pretpostavlja se da je u pitanju Moto Droid model iz 2009. godine, prvi Android uređaj koji je Motorola napravila. Taj telefon je imao veliki uticaj u popularizaciji Androida u SAD.

Bil Gejts kaže da je Microsoft bio blizu toga da Windows Mobile pobedi, ali smatra da on sam nije obratio dovoljno pažnje na to i da je propustio šansu.

Microsoft je zakasnio samo tri meseca, a da su uspeli da završe OS ranije, siguran je da bi se Motorola odlučila za Windows Mobile. Međutim, Android je iskoristio svoju šansu i danas ljudi gotovo da ne znaju šta je to Windows Mobile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 28 idi na stranu