Tehnopolis intervju: "Srbi su se dokazali u svetu vizuelnih efekata i važe za jedne od boljih"

Kada je, tokom studija na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, otkrio svet vizuelnih efekata, Igor Jovanović je odlučio čime želi da se bavi u životu.

Tehnopolis

Izvor: Miloš B. Jovanoviæ

Sreda, 30.10.2019.

12:31

Tehnopolis intervju:
Foto: Privatna arhiva

Danas, Igor živi u Londonu, gde poslednjih osam godina radi na vizuelnim efektima za filmove. Trenutno je zaposlen kao supervizor u kompaniji Framestore.

A za tih osam godina radio je na filmskim hitovima kakvi su: "Spajdermen: Daleko od kuće" (Spider-Man: Far from home), "Alita: Borbeni anđeo" (Alita: Battle Angel), "Pirati sa Kariba: Salazarova osveta" (Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales), "Knjiga o džungli" (The Jungle Book), "Kralj lavova" (The Lion King) i "Grdana - zla vila" (Maleficent).

Povod za razgovor sa Igorom Jovanovićem je konferencija posvećena upravo kompjuterskoj grafici - CGA Belgrade 2019, na kojoj će održati prezentaciju, posvećenu svom radu na poslednjem nastavku filmske sage o Spajdermenu.

Učesnici konferencije CGA Belgrade 2019 biće u prilici da vas slušaju 1. novembra u Kinoteci. Šta će moći da čuju na vašem predavanju?

"Pokušaću posetiocima da prenesem jedno lepo iskustvo koje je bilo propraćeno raznim izazovima, koje smo kao tim morali da savladamo. U celom tom procesu, od prvih crteža sa papira od finalnih sekvenca slika, mnogobrojne ideje nisu našle put do velikog platna i ostale su negde na našim kompjuterima i u pričama. Neke od njih nosim sa sobom i predstaviću ih svima koji budu imali priliku da dođu na prezentaciju."
Spiderman / Foto: Privatna arhiva
Pre "Spajdermena" radili ste na filmskim hitovima: "Knjiga o Džungli", "Pirati sa Kariba", "Kralj lavova"... Šta je potrebno da se od "običnih" TV reklama, koje ste ranije radili, dođe to tako velikih naslova?

"Potreba da idete dalje i da se uvek usavršavate u svom poslu, da uvek težite nečemu novom zahteva mnogo rada i posvećenosti. Svi problemi i rešenja koja nalazite za iste vode vas u sledeću priliku, gde se opet otvaraju novi izazovi koji vas vuku sve više napred. Svakako da je veliko zadovoljstvo kada na kraju dana možete da odete u bioskop i da zajedno sa milionima ljudi širom sveta pogledate film za koje ste jednim delom i vi zaslužni."

Relativno dugo se bavite kompjuterskom grafikom i 3D efektima. Koliko se rad na njima promenio za poslednjih desetak godina, koliko se vi time bavite?

"Jedna od najočiglednijih promena, koja je imala direktan uticaj na industriju vizuelnih efekata, pa i samog filma, je porast i pozicioniranje 'streaming' platformi poput Netflix-a, Amazon Prime-a i sličnih. Budžeti pomenutih servisa kao i TV serija odavno premašuju cifre koje su nekada bile rezervisane samo za visokobudžetne filmove. Serija 'Game of Thrones ' je svojim kvalitetom podigla lestvicu na viši nivo za sve ostale koji pretenduju na sličan uspeh. Sve to je stvorilo globalnu potražnju za kreiranjem sadržaja koji je praktično nemoguće snimiti kamerom, već koji može da se stvori samo uz veliku pomoć vizuelnih efekata. Kao rezultat toga imamo otvaranje velikog broja kompanija na globalnom nivou, koje nude svoje usluge u oblasti kompjuterski generisanih slika."
Jungle Book / Foto: Privatna arhiva
Pored vas i vaših kolega, koji radite u inostranstvu, i u Srbiji, u kojoj se poslednjih godina snima sve više stranih filmova i koprodukcija, ima 3D umetnika koji se bave istim poslom. Koliko je njihov rad prepoznat u svetu?

"Veoma. Mnogi od njih su uspeli da se dokažu u ovom poslu i važe za jedne od boljih u našem svetu. Njihov talenat je neosporan, a uz kvalitet koji pružaju stvorili su određenu i prepoznatljivu poziciju koja je veoma cenjena. Na taj način - najbolje predstavljaju našu zemlju."

Da li ste u vašem radu na vizuelnim efekatima do sada angažovali nekoga od njih ili sarađivali sa kolegama iz Srbije?

"U Londonu je još nekolicina mojih kolega iz Srbije. Vladimir Popović, Miloš Milošević, Branko Basarovski, Aleksandar Jovanović, Đorđe Ilić su samo neki od njih i svi su veoma cenjeni u svom poslu. Sarađivali smo zajedno u prošlosti i to je uvek je bilo odlično iskustvo."
Alita / Foto: Privatna arhiva
Kompjuterske igre su se, u današnje vreme, po produkcijskim i komercijalnim dometima izjednačile, ako ne i prestigle, filmsku industriju. Da li ste, možda, do sada radili i na nekim igrama?

"Nisam, moj rad je do sada bio vezan isključivo za filmsku industriju. Svet igara je već dugo vremena veoma profitabilna industrija, a kvalitet istih je danas na neverovatnom nivou. U bližoj budućnosti ćemo videti zaista ogroman napredak kako u kvalitetu tako i u 'igračkom iskustvu' koje će svakog korisnika sve više prenositi u digitalni svet. Tehnologije virtuelne i nadograđene stvarnosti (Virtual and Augmented Reality) imaju jednu od glavnih uloga u svemu tome."

Na čemu biste u budućnosti voleli da radite?

"Upravo je oblast virtuelne i nadograđene stvarnosti nešto što me privlači od kada sam bio dete i za šta smatram da je sledeća velika stvar, koja je već uveliko u toku. To je svakako oblast koju bih voleo da istražim, jer verujem da su primene mnogobrojne i veoma zanimljive."

Razgovarao: Miloš B. Jovanović
Pirates of the Caribbean / Foto: Privatna arhiva

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: