Digitalna Srbija: Počinje upis na Master 4.0 programe

Otvoreni su konkursi za upis na prva dva Master 4.0 programa koji počinju u Beogradu i Kragujevcu od ovog semestra, saopštila je danas neprofitna organizacija Inicijativa "Digitalna Srbija".

Tehnopolis

Izvor: Beta

Ponedeljak, 14.10.2019.

18:36

Digitalna Srbija: Počinje upis na Master 4.0 programe
Ilustracija / Foto: Depositphotos/agsandrew

Elektronska prijava za program na Elektrotehničkom i Fakultetu organizacionih nauka biće otvorena za studente u utorak, 15. i sredu, 16. oktobra, dok će Univerzitet u Kragujevcu prijave primati do petka, 18. oktobra.Ova dva studijska programa deo su, kako se navodi, šireg projekta Master 4.0 koji je pokrenula i, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, realizuje "Digitalna Srbija".

U okviru Mastera 4.0 studentima će biti ponuđena četiri studijska programa koja povezuju IT i biznis znanja, kreirana kroz saradnju 13 visokoškolskih ustanova iz Beograda, Kragujevca i Niša i preko 75 uspešnih IT i kompanija iz drugih sektora.

Na ova dva programa ove godine upisaće se najviše 70 studenata, 30 školarina obezbediće Ministarstvo prosvete, deset "Digitalna Srbija", pet Univerzitet u Kragujevcu, dok će 25 studenata samostalno finansirati studije.

Studenti koji se opredele za nastavak studija na Master 4.0 programu koji su zajednički napravili beogradski Elektrotehnički fakultet i Fakultet organizacionih nauka neće polagati prijemni ispit ukoliko su osnovne studije završili na jednom od ova dva fakulteta.

Pored njih, pravo na konkurisanje imaju i studenti koji su završili osnovne studije iz oblasti tehničko-tehnoloških, prirodno-matematičkih ili medicinskih nauka, ali uz polaganje prijemnog ispita koji će biti održan u subotu, 19. oktobra.

Univerzitet u Kragujevcu omogućio je prijavu na konkurs bez prijemnog ispita svim zainteresovanim, svršenim studentima elektrotehničkog i računarskog inženjerstva, matematike, računarskih nauka, mašinskog inženjerstva, organizacionih nauka, informacionih tehnologija, biomedicinskog inženjerstva ili srodnih oblasti.

Taj program biće dostupan kako na srpskom, tako i na engleskom jeziku.

"Snaga Master 4.0 programa leži u temeljnom i primenjivom znanju koje će kroz više od 130 predmeta studentima ponuditi preko 300 predavača sa nekih od najboljih fakulteta iz Srbije, stranih univerziteta i kompanija koje su se dokazale na domaćem, ali i globalnom tržištu digitalnih proizvoda i usluga", navodi se u saopštenju.

Master 4.0 programi će obuhvatiti oblasti kao što su analiza podataka, bioinformatika, internet stvari, mašinsko učenje, veštačka inteligencija, virtuelna realnost, kao i biznis predmete poput menadžmenta, finansija i računovodstva, marketinga, preduzetništva.

Jedan od zahteva javnog konkursa na kome su Master 4.0 programi izabrani bio je, kako se navodi, i da se u nastavu uključe i predavači iz inostranstva, pa će se tako studenti imati prilike da slušaju predavanja stručnjaka sa prestižnih američkih, španskih, danskih, francuskih, kao i univerziteta iz regiona.

Među IT kompanijama koje učestvuju u realizaciji programa su Microsoft, Comtrade, Infostud, Symphony, Siemens, Endava, Levi9, SAP, Saga, dok su među uključenim kompanijama iz drugih sektora i Telekom Srbija, Coca-Cola Hellenic, Metalac, EY, Raiffeisen bank i NIS.

Preostala dva Master 4.0 programa, koje spremaju Mašinski, Matematički fakultet u Beogradu i Univerzitet u Nišu su u procesu akreditacije i očekuje se da počnu upis studenata od sledećeg semestra.

Prema uslovima konkursa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na kome su dobili sredstva za realizaciju programa, sve uključene visokoškolske institucije u obavezi su da omoguće upis najmanje dve generacije studenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: