Leteći čovek je upravo dobio dugu cev iznad glave VIDEO

Britanski inovator Ričard Brauning, čija je kompanija Gravity.co 2017. godine lansirala džet pek inspirisan Ajron Menom, obratio se za pomoć "uradi sam" YouTube zvezdi Džejmsu Bratonu sa željom da njegovu "letelicu" opremi automatskim oružjem kojim se upravlja pokretima glave.

Tehnopolis

Izvor: B92, ViDi

Nedelja, 13.10.2019.

16:30

Leteći čovek je upravo dobio dugu cev iznad glave VIDEO
Foto: Printscreen YouTube/James Bruton

Braton, i sam veliki fan Ajron Mena, odmah se bacio na posao i razvio sistem koji omogućava upravljanje automatskom puškom pričvršćenom na rame, bez upotrebe ruku.

Iz bezbednosnih razloga, za izradu prototipa nije korišćeno prava puška, već njena air soft kopija, koja ispaljuje plastične kuglice. Bez obzira na to, konstruktorima je bilo važno da dokažu da bi Gravity-jev džet pek mogao da se koristi i u vojne svrhe.

Brauning, koji je sa svojim Ajron Men džet pekom 2017. godine oborio Ginisov rekord u brzini leta mlaznim odelom, letevši brzinom od 51,53 kilometara na čas, ceo pogonski sistem je smestio na ruke korisnika.

Iako je time olakšao upravljanje, ruke zbog toga ne mogu da se koriste za druge operacije, kao npr. snimanje i pucanje, a pošto svoj džet pek namerava da prodaje vojsci i policiji, želio je da pokazaže da on, i pored toga, može da bude naoružan.

Zato je Braton u kacigu ugradio senzor koji detektuje u kom smeru pilot gleda i, potom, prenosi komande mehaničkom sistemu za upravljanje oružjem.

Pitanje je samo da li bi vojnici budućnosti baš voleli na ramenu da nose automatsku pušku koja će im ispaljivati rafale iza uha, ali njih ionako niko neće ništa pitati ako/kada Brauning sklopi ugovor sa nekom vojskom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: