Sedam znakova koji ukazuju na to da vam neko špijunira računar

U današnje vreme, kada veliki broj stvari obavljamo putem interneta, važno je znati prepoznati znake da vas neko špijunira, kako biste mogli odmah da reagujete.

Tehnopolis

Izvor: B92, Brightside

Petak, 11.10.2019.

15:00

Sedam znakova koji ukazuju na to da vam neko špijunira računar
Ilustracija / Foto: Depositphotos/IgorTishenko

Stručnjaci ističu da ovih sedam znakova ukazuju na to da su hakeri možda "provalili" u vaš kompjuter.

1. Baterija laptopa se prebrzo prazni

Ako u pozadini radi neki nepoželjeni program, on koristi dodatnu energiju. Među takvim softverom mogu se naći i oni namenjeni špijuniranju, ali i virusi.

2. Programi se često ruše

Hakeri uvek traže nove načine za prikupljanje podatka. Da biste se zaštitili, nemojte da ostavljate podatke, kao što su oni o karticama i bankovnim računima, na razne aplikacije, već postavite komplikovane lozinke kako biste zaštitili svoje podatke.

3. Kamera počinje sama da snima

Sigurno nije dobar znak ako kamera ili mikrofon počnu da se pale sami od sebe. Ne samo da hakeri tako mogu da dođu do vaših podataka, već mogu i da vas fotografišu i snimaju. Najbolje bi bilo da kameru prekrijete, a mikrofon uključujete samo onda kada vam je potreban, kao i da redovno menjate lozinke.

4. Početna stranica nije ista

Ukoliko primetite da se na vašem računaru promenila uobičajena početna stranica, obratite pažnju, budući da bi to moglo da znači da je vaš kompjuter zaražen softverom za špijuniranje.

5. Sumnjiva aktivnost na računaru

Uvek je dobro da, s vremena na vreme, pogledate istoriju pretraživanja i poseta sajtovima. Bilo kakva neuobičajena aktivnost može da vam ukaže na to da je vaš računar zaražen.

6. Nepoznati programi

Jedan od načina na koji neko može da nadgleda vaš računar na daljinu je i putem malicioznog softvera, odnosno malware-a. Zbog toga bi trebalo redovno da proveravate programe koje ste instalirali i da, ako primetite bilo što neuobičajno, odmah izbrišite takve programe.

7. Nepoznato svetlo

Ako primijetite da lampica na vašem računaru svetli i pored toga što na njemu ne radite ništa - to bi je mogao biti znak za uzbunu, budući da to može da znači da neko i li nešto šalje ili prima podatke na vašem računaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: