Prvi kiborg Hrvatske: Šibenčanin u sebe ugradio čip koji će mu "olakšati život" VIDEO

Jedan od najpoznatijih hrvatskih hakera, Šibenčanin Denis Periša (36), poznatiji kao Darkman, nedavno je postao poznat i kao prvi "biohaker" u Hrvatskoj.

Tehnopolis

Izvor: B92, Šibenik.in, Poslovni dnevnik

Petak, 11.10.2019.

11:23

Prvi kiborg Hrvatske: Šibenčanin u sebe ugradio čip koji će mu
Ilustracija / Foto: Depositphotos/abidal

On je u privatnoj klinici u Zadru, ispod kože na vrhu palca, ugradio XNT čip pomoću koga može da plaća račune bez kartica, otvara vrata bez ključeva, otključava mobilni telefon bez unošenja šifre...

Darkman kaže da je u pitanju čip veličine zrna pirinča koji će mu dosta olakšati svakodnevni život:

"Uopšte ne osećam da je u meni, ništa me ne boli, a ugradili su mi ga za pet minuta, uz lokalnu anesteziju. Jedino sam, nekoliko dana posle te kratke operacije, pio tablete da ne bi došlo do infekcijske upale", rekao je Periša.

On, međutim, ni sam nije siguran da li je to što je uradio uopšte legalno. Uz dokumente i kartice, na čip planira da skladišti što mu bude bilo potrebno. A da sve to radi kako je on zamislio, demonstrirao je tako što je telefonom prešao preko palca i sve što se nalazi na čipu prikazalo se na ekranu telefona.

"Za ljude poput mene 'biohackeri' je precizniji naziv od kiborga. Ima ljudi koji ugrađivanjem raznih čipova idu u tešku krajnost. Ne mogu da stanu, kao oni koji se stalno iznova tetoviraju. Ima i onih koji su ugradili čipove u oči, da mogu da vide u mraku. Najsmešniji mi je jedan tip kome pločica u grudima svaki put vibrira kada se okrene prema severu. Čip može i da plovi krvotokom, pa na primer, od iza uveta završi negde u leđima. Međutim, ovaj moj je siguran i nemam nameru još da ih stavljam sebi pod kožu. Eventualno još jedno 'zrno pirinča' kao ovo, ali sa drugačijom frekvencijom za neke moje potrebe", kaže Denis Periša za portal Šibenik.in.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: