Jedna tuna bi mogla da postane Džejms Bond budućnosti VIDEO

Najmanje pažnje svakako privlače one stvari koje ne odskaču ni od čega, koje izgledaju isto kao i druge stvari ili organizmi u njihovom okruženju.

Tehnopolis

Izvor: CNN, PC Press

Subota, 21.09.2019.

16:00

Jedna tuna bi mogla da postane Džejms Bond budućnosti VIDEO
Ilustracija / Foto: Depositphotos/Whitepointer

Tako je i sa novim robotom koji izgleda kao tuna i ima sposobnost da podražava načine na koji te ribe plivaju.

Robota, nazvanog - Tunabot, stvorio je tim naučnika sa Univerziteta u Virdžiniji. Prvobitna namena mu je bila da pronikne u način kretanja riba i da naučnicima omogući da razumeju čemu koji pokret služi.

Međutim, ako sve bude išlo po planu, tuna roboti bi mogli da se koriste i za podvodnu prismotru. Ta vrsta ribe izabrana je zbog toga što se radi o brzo i veoma pokretljivom plivaču. Tunabot predstavlja značajan napredak u razvoju podvodnih robota, budući da su dosadašnji podvodni roboti podražavali samo sporije pokrete riba, koje Tunabot prevazilazi kada je brzina u pitanju.

Novi robot bi u budućnosti mogao da dobije i senzore koji bi mu omogućili da detaljno prati osetljive podvodne operacije, pa čak i da se bavi "ribljom" špijunažom.

Mogućnosti upotrebe su tuna-špijuna su neograničene...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: