Veštačka inteligencija zna kako se pravi hit?

Dva studenta Univerziteta u San Francisku odlučila su da otkriju razlog zbog koga neke pesme postaju hitovi, a neke druge ne, i pored toga što su naizgled dosta slične.

Tehnopolis

Izvor: B92, Popular Mechanics, Tportal

Četvrtak, 19.09.2019.

20:00

Veštačka inteligencija zna kako se pravi hit?
Ilustracija / Foto: Depositphotos/danilkorolev

Prikupili su podatke sa striming servisa Spotify i potom ih "ubacili" u četiri različita modela mašinskog učenja, kako bi predvideli da li će neka pesma postati hit ili ne, i to isključivo na osnovu audio zapisa.

Želeli su da saznaju da li postoje neki elementi koji su zajednički za sve ili bar većinu uspešnih pesama.

Fokusirali su se na elemente kao što su tempo, tonalitet, da li pesma zvuči pozitivno ili negativno, da uz nju može da se igra, koliko je glasna i slično...

U obradi podataka, između ostalog, koristili su logističku regresiju, arhitekturu Random Forest i neuralne mreže.

Rezultate do kojih su četiri primenjena modela došla, testirali su pomoću arhivskih podataka sa Bilbordove top liste Hot 100. Obrada podataka je trajala nekoliko nedelja.

Jedan od modela (Support Vector Machine) mogao je da pogodi hitove sa preciznošću od 99,53 odsto. Ostali modeli bili su manje uspešni, ali i pored toga prilično precizni (iznad 85 odsto).

U svojim budućim istraživanjima, studenti će nastojati da u analizu uvrste i druge faktore, kao što su prisutnosti na društvenim medijima, nivo iskustva muzičara, kao i uticaj diskografske kuće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: