Brzina, efikasnost i AI: Huawei predstavio prvi 5G čip na svetu FOTO

Jedan od najmoćnijih mobilnih procesora današnjice zvezda je prvog dana zavničnog programa IFA sajma u Berlinu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 06.09.2019.

14:00

Brzina, efikasnost i AI: Huawei predstavio prvi 5G čip na svetu FOTO
Foto: B92

Piše: Miloš B. Jovanović

Njega je na prvom velikom događaju ovogodišnjeg sajma predstavio izvršni direktor Huaweijevog odeljenja za potrošačke proizvode Ričarad Ju.

"Ovo je najbrži 5G modem na svetu, kojim donosimo revoluciju u 5G i AI tehnologiju - Kirin 990 5G. Mnogi kombinuju 4G čipset i 5G modeme, ali mi sve to imamo u jednom", rekao je Ju.

HiSilicon Kirin 990 je brz procesor visokih performansi, namenjen premijum uređajima, sa integrisanim 5G modemom i najboljim AI mogućnostima u svojoj klasi, kao i prvi je 5G čip na tržištu.

Zasnovan je na Da Vinci arhitekturi sa malim Tiny-Core jezgrom, koji omogućava i do 15 odsto veću efikasnost u radu i troši i do 44 odsto manje električne energije.
Foto: B92
Ovaj inovativni čipset mogućava dualni sim režim rada, pri kome je moguće da jedan sim npr. obavlja 4G VoLTE telefonki razgovor, dok drugi koristi 5G data transfer.

5G standard omogućava da Kirin 990 sve AI operacije obavlja mnogo brže I efikasnije, budući da ih u real timeu.

Čipset ima prvi 16ojezgreni grafički GPU procesor na svetu, čija opcija nazvana Multy-instanve segmentation, omogućava veoma precizno izdvajanje objekata sa fotografije i videa. GPU i do 30 odsto smanjuje šum (noise) na fotografijama.

Kirin 990 će pokretati novi Huawei Mate 30, čije predstavljanje je najavljeno za 19. septembar u Minhenu.
Foto: B92
Huawei je danas predstavio još jedan Kirin. A1 je mali čip namenjen prenosnim uređajima, kao što su slušalice i ostali mali uređaji čiji rad se zasniva na interkonektivnosti.

Predstavljene su nove bežične Huawei FreeBuds3 slušalice, koje karakteriše veća eliminacija spoljne buke, čiji stepen je moguće samostalno podešavati. Sa jednim punjenjem traju i do 4 sata, a baterija u kućištu ih potom dopunjava, tako da efektivno korišćenje može da potraje i do 20 sati.
Foto: B92
Aktuelni flegšip telefon Huawei P30 Pro, u prvih šest meseci od predstavljanja prodat u 16,5 miliona primeraka širom sveta, dobio je prefiks "New", i dve nove boje: Mystic Blue i Misty Lavender, kao i teme koje odgovaraju spoljnjem izgledu.

P30 serija će uskoro dobiti nadogradnju na Android 10 i EMUI 10 enterfejs, koji će omogućiti dark mode, prijatnije funkcionisanje uređaja i njegovog interfejsa, kao i inteligentnu platformu za povezivanje telefona sa Huaweijevim Matebook laptopovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: